Кулеба провів «продуктивну» розмову з Блінкеном напередодні саміту НАТО: деталі

Джерело: Дмитро Кулеба/Twitter

9 липня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з Державним секретарем США Ентоні Блінкеном напередодні саміту НАТО у Вільнюсі.

Рішення саміту мають бути виграшними для всіх, тож триває робота над цим, запевнив глава МЗС.

У мене була продуктивна розмова з Блінкеном попереду Вільнюса. Залишилось 48 годин, і ми працюємо над тим, щоб його (саміту НАТО – ред.) остаточні рішення були виграшними для всіх: України, НАТО та глобальної безпеки, – зазначив міністр.

Глава відомства також висловив вдячність США за ще один новаторський оборонний пакет, який містить такі необхідні боєприпаси.

Раніше Дмитро Кулеба повідомив, що під час важливих візитів президента Володимира Зеленського до Софії, Праги, Братислави та Стамбула відбулося обговорення низки питань — зброя, членство в ЄС, вступ до НАТО та торгівля. Він наголосив, що декілька важливих для України та НАТО рішень вже погоджені.

Одначе, 9 липня президент США Джо Байден зауважив, що Україна поки не готова до повноцінного членства в НАТО. Проте, він готовий запропонувати військову допомогу, подібну до підтримки, яку Сполучені Штати вже давно надають Ізраїлю.

Внаслідок вторгнення Росії понад 140 тисяч кілометрів квадратних України забруднено мінами та іншими вибухонебезпечними предметами.

Станом на 22:00 п’ятниці, 4 жовтня, від початку цієї доби на фронті відбулося 97 бойових зіткнень. Найгарячіша ситуація на Курахівському напрямку. Також ворог активний на Покровському, Куп’янському та Лиманському напрямках.

Протягом дня, 4 жовтня, армія РФ здійснила 50 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 84 вибухи. 

У п’ятницю, 4 жовтня, суд у Мінську засудив десяток осіб до тюремного ув’язнення від двох до 25 років за допомогу в скоєнні того, що Білорусь назвала “терористичним актом” на військовому аеродромі за межами столиці минулого року.

Президент України Володимир Зеленський в п’ятницю, 4 жовтня, провів засідання Ставки в Сумській області.