Байден закликає Туреччину «якнайшвидше» погодити приєднання Швеції до НАТО

Джерело: SkyNews

9 липня під час телефонної розмови з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом глава США Джо Байден обговорив заявку Швеції на членство в НАТО.

Туреччина не підтримала Швецію на вступ до Альянсу, що потребує схвалення всіх членів НАТО.

Президент США зазначив своєму турецькому колезі, що він сподівається привітати Швецію в НАТО “якомога швидше”.

Туреччина досі блокувала приєднання Стокгольма, заявляючи, що вона не зробила достатньо для боротьби з особа у Швеції, пов’язаними з курдськими бойовиками та іншими групами, які Анкара вважає терористичними.

Швеція спробувала заспокоїти Туреччину, ухваливши новий закон про боротьбу з тероризмом.

9 липня Ердоган наголосив Байдену, що Швеція зробила кроки в правильному напрямку, аби Туреччина ратифікувала її заявку, але ці кроки не були корисними, оскільки прихильники Робітничої партії Курдистану (РПК) продовжували проводити демонстрації у Швеції.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що 10 липня у Вільнюсі відбудеться зустріч глави Туреччини з прем’єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном.

Зауважимо, 3 липня міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус закликав Туреччину “якнайшвидше” схвалити вступ Швеції до НАТО – під час спільної заяви для преси з його польським колегою Маріушем Блащаком.

Три нідерландські активістки закликають вшанувати пам’ять невинних жінок, які стали жертвами полювання на відьом у XV-XVII століттях, встановивши національний пам’ятник.

Дональд Трамп, колишній президент США, а нині кандидат від Республіканської партії, вважає, що Ізраїль має атакувати іранські ядерні об’єкти у відповідь на запуск балістичних ракет з Ірану.

Рік тому, 5 жовтня, 2023 року ворог завдав удару ракетою “Іскандер” по селу Гроза в Харківській області. Тоді загинуло 59 людей.

Внаслідок вторгнення Росії понад 140 тисяч кілометрів квадратних України забруднено мінами та іншими вибухонебезпечними предметами.

Президент США Джо Байден застеріг Ізраїль від атак по нафтових родовищах Ірану, запропонувавши розглянути альтернативні способи відповіді на нещодавню масовану ракетну атаку.