Тайвань повідомив про відновлення військової активності Китаю поблизу острова

Джерело: Reuters

29 травня Тайвань повідомив про відновлення військової активності Китаю поблизу острова менш як за тиждень після того, як КНР провела дводенні військові навчання.

Як повідомили у міноборони Тайваню, близько 15:20 за місцевим часом (7:20 за Гринвічем) вони виявили 28 військових літаків КНР – зокрема винищувачі Су-30 – які діяли навколо острова та здійснювали спільне патрулювання з військовими кораблями Китаю.

18 китайських літаків перетнули лінію Тайванської протоки та залетіли у повітряний простір Тайваню на північ, центр та південний захід острова.

Лише минулого тижня Китай провів дводенні військові навчання навколо Тайваню. У Пекіні навчання назвали “покаранням за інавгурацію” новообраного президента Тайваню Лая Цінде.

Виступаючи перед журналістами гендиректор Бюро нацбезпеки Тайваню Цай Мін-єн заявив, що метою навчань Китаю було не почати війну, а залякування.

“Ціллю навчань було показати внутрішній та зовнішній авдиторіям, що Пекін має абсолютний контроль над ситуацією у Тайванській протоці”, – сказав він.

У Китаї, своєю чергою, наголошують, що новий президент Тайваню є небезпечним прихильником незалежності Тайваню та пригрозили продовженням військової активності.

Президент України Володимир Зеленський після зустрічі з Дональдом Трампом заявив в інтерв’ю Fox News, що колишній президент підтримуватиме Україну.

Протягом дня, 28 вересня, армія РФ здійснила 62 обстріли прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 130 вибухів. 

Букви підготували підбірку різноманітних фільмів, які вийдуть на екрани вже в жовтні.

Речник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії (EDA) Ніколя Бідо заявив, що Швейцарія підтримує ініціативу Китаю та Бразилії щодо завершення війни в Україні, попри те, що Зеленський відкинув цей план.

Міністерство юстиції США відкрило кримінальні звинувачення проти трьох іранських оперативників, підозрюваних у зламі президентської кампанії Дональда Трампа та поширенні викраденої інформації в ЗМІ.