Рада пропонує дозволити балотуватися в депутати тим, хто живе за кордоном під час війни

Джерело: проєкт №11300

В Україні запропонували внести зміни до Виборчого кодексу, які мають на меті підвищити рівень справедливості та рівноправ’я у виборчих процесах. Однією з ключових ініціатив є внесення поправок, що дозволять особам, які залишили країну під час війни, зберегти право балотуватися на пост президента чи народного депутата.

Згідно з новим проєктом закону, перебування за кордоном під час війни не буде перешкодою для участі у виборчих процесах. Зазначено, що цю норму переглядають з урахуванням того, що під час великої війни багато людей виїхали з країни.

Окрім цього, проєкт передбачає впровадження механізмів боротьби з сексизмом у виборчих кампаніях та заборону розповсюдження агітаційних матеріалів, які містять ознаки гендерної дискримінації.

Додатково пропонують впровадити механізм зміцнення гендерної рівності. Він полягає у збереженні порядкового номера кандидата у виборчих списках у випадку, якщо той вибув. У такому разі наступний депутат за черговістю має бути тієї ж статі.

30 червня у Франції відбувся перший тур дострокових парламентських виборів. Згідно з результатами екзитполу, поки що перемогу здобуває ультраправа партія “Національне об’єднання” Марі Ле Пен. Партія чинного президента країни Емманюеля Макрона наразі на третьому місці.

Президент Володимир Зеленський погодився з можливістю переговорів із главою РФ Володимиром Путіним задля закінчення війне. Однак, зауважив на важливій умові: переговори між Україною та Росією можуть відбуватися “через посередників”.

Лідер фракції “Європейська Солідарність” Петро Порошенко закликав Львівську міськраду пришвидшити розв’язання питанням з відбудовою музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича на Білогорщі. Політик нагадав, що запропонував власним коштом відновити будівлю, проте місцева влада досі зволікає з рішенням.

30 червня день народження українського політичного та державного діяча, Головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича, котрий своїм життєвим шляхом здобув особливе місце в історії та вважається одним з найяскравіших лідерів руху за незалежність України.

В Оболонському районі Києва уламки ворожої повітряної цілі впали на житловий будинок, внаслідок чого відбулося загоряння кількох квартир. Наразі відсутня інформація про постраждалих.