Фонд актора Джорджа Клуні добиватиметься арешту російських пропагандистів

Джерело: директорка з юридичних питань проекту Docket “Фонду Клуні за справедливість” Анна Нейстат в інтерв’ю “Голосу Америки”

Фонд американського актора Джорджа Клуні проситиме видати ордери на арешт російських пропагандистів, які працюють у Європі.

“Ми зосереджені на притягненні до відповідальності найбільш очевидних російських пропагандистів, найпомітніших з них, але я свідомо не називатиму їхніх імен, тому що ми просимо прокурорів виписувати закриті ордери на арешт”, – зазначила вона.

За словами Нейстат, на відміну від російських військових та їхніх командирів багато пропагандистів люблять подорожувати Європою, мають посвідки на проживання, родичів та власність у різних країнах і можуть бути затримані на підставі ордера у країнах – членах Європолу.

“Тобто в будь-якій європейській країні, за ідеєю, вони можуть бути заарештовані та екстрадовані до країни, яка розслідує проти них кримінальну справу відповідно до тієї ж універсальної юрисдикції”, – пояснила юристка.

Вона зауважила, що проєкт Docket займається збиранням доказів “військових злочинів та геноциду”, потім передає цю інформацію до прокуратури європейських країн та Міжнародного кримінального суду (МКС). Проєкт працює в Україні, Іраку та Венесуелі.

“При цьому більш практичний шлях – це висунення звинувачення у пропаганді війни. Це склад злочину, який все ще є у кримінальних кодексах кількох європейських країн. Конструкція статей там досить цікава, але при цьому сам злочин є дуже простим, простіше, ніж підбурювання геноциду: це буквально пропаганда війни”, – уточнила Нейстат.

Додала, що стаття про “пропаганду війни” є у кримінальних кодексах Польщі, Молдови, Словаччини та ще кількох країн. Проте її ніколи не застосовували. Нейстат зазначила, що ще не подавала заяви до компетентних органів щодо російських пропагандистів.

Довідка. “Фонд Клуні за справедливість” заснований у 2016 році голлівудським актором Джорджем Клуні та його дружиною-юристкою Амаль Клуні. Мета організації – боротьба за дотримання прав людини. Фонд працює у більш ніж 40 країнах.

Внаслідок вторгнення Росії понад 140 тисяч кілометрів квадратних України забруднено мінами та іншими вибухонебезпечними предметами.

Станом на 22:00 п’ятниці, 4 жовтня, від початку цієї доби на фронті відбулося 97 бойових зіткнень. Найгарячіша ситуація на Курахівському напрямку. Також ворог активний на Покровському, Куп’янському та Лиманському напрямках.

Протягом дня, 4 жовтня, армія РФ здійснила 50 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 84 вибухи. 

У п’ятницю, 4 жовтня, суд у Мінську засудив десяток осіб до тюремного ув’язнення від двох до 25 років за допомогу в скоєнні того, що Білорусь назвала “терористичним актом” на військовому аеродромі за межами столиці минулого року.

Президент України Володимир Зеленський в п’ятницю, 4 жовтня, провів засідання Ставки в Сумській області.