Повторна ВЛК для обмежено придатних: роз‘яснення від юриста

Джерело: Марко Коломоєць в етері “Суспільне. Студія”

Керівник юридичної компанії Марко Коломоєць розповів, що з середини травня і протягом дев’яти місяців особи, які мали статус “обмежено придатний”, повинні пройти повторну військово-лікарську комісію. Після перекомісії “обмежено придатні” отримають новий статус.

Як розповів юрист, ступінь придатності визначається за наказом № 402 Міністерства оборони України, де затверджено перелік хвороб. Але наказ №262 вніс певні зміни до попереднього. Зокрема статус “обмежено придатного” фактично замінили на “придатний до служби в ТЦК”.

При цьому Коломоєць уточнив, що придатність будуть визначати не за самою хворобою, а за ступенем ураження певних органів, і наскільки це заважає нормальній роботі організму.

“На мою думку, це покращення. Бо раніше статус “обмежено придатний” був незрозумілим. Не було роз’яснення, які роботи людина може виконувати, в чому обмеження. Тепер є чітке розуміння, де ти маєш служити, якщо ти придатний до служби саме в ТЦК, у військово-навчальних закладах”, – зауважив він.

За словами юриста, статус “тимчасово непридатного” означає те, що людина нині потребує лікування, оперативного втручання.

“Є люди, в яких є певні хвороби, через які вони на сьогодні є непридатними. Але вони будуть придатними, наприклад, через пів року, коли хвороба мине. І тоді їм назначають перекомісію”, – наголосив Коломоєць.

Також він уточнив, що особи, які раніше мали статус “обмежено придатний”, мають дев’ять місяців, щоб пройти перекомісію. Тобто до 4 лютого 2025 року. Але від 18 травня в Україні діє Закон про посилення мобілізації. Згідно з ним, ТЦК мають два місяці для оновлення даних. У зв’язку з цим Коломоєць радить зробити все за один раз: оновити дані й пройти повторну медкомісію.

У разі, якщо після повторної комісії людина набуває статусу “непридатної до військової служби” з виключенням з військового обліку, то її виключають. І далі вона вже не є військовозобов’язаною.

Коломоєць розповів, що у зв’язку з нововведеннями ВЛК тепер більш наділена контролем.

“Але й змінився перелік хвороб. Ті, наприклад, з якими люди були “обмежено придатними”, зараз стали “повністю придатними”. Є навпаки, коли раніше був з тією хворобою “придатний”, а зараз – ні. Цей наказ вніс багато змін”, – зазначив він.

Юрист попередив, що людину, яка не пройде перекомісію, чекає адміністративна відповідальність – від 17 тисяч до 25 тисяч гривень.

  • Україна планує значно поліпшити процес проходження військово-лікарської комісії (ВЛК) за допомогою цифровізації та спрощення бюрократичних процедур. Крім того, триває процес перевірок роботи комісій з боку відповідного міністерства.

Росія проводить інформаційні маніпуляції, часто маскуючи їх під українські ініціативи, зокрема через створення псевдоукраїнських сторінок у соцмережах.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у п’ятницю, 20 вересня, здійснить візит до України.

Згідно з листом, який Reuters опублікував у четвер, Німеччина має намір схвалити близько 400 мільйонів євро військової допомоги Україні.

Студія “Квартал 95” без дозволу використала відео загиблого захисника Юрія Назаренка у випуску 25 серпня 2024 року. Це викликало обурення у близьких загиблого.

З Яною Баріновою Букви зустрілися у Відні (Австрія), в межах щорічної події viennacontemporary – провідного…