Казахстан виключив «Талібан» зі списку терористів

Джерело: офіційний сайт президента Республіки Казахстан

3 червня президент Казахстану  Касим-Жомарт Токаєв повідомив про рішення виключити рух “Талібан” із переліку терористичних організацій.

Казахстан вивів режим талібів з терористичного списку, виходячи з міркування важливості розвитку торговельно-економічного співробітництва з сучасним Афганістаном і розуміння того, що цей режим є довгостроковим фактором, – сказав він.

Відповідну заяву Токаєв зробив під час зустрічі зі спікерами палат парламентів країн Організації Договору про колективну безпеку. Так, за його словами, одним зі стратегічних завдань на сучасному етапі є активне залучення Афганістану до міжрегіональних зв’язків. Він закликав підтримати ініціативу Казахстану щодо створення в Алматах Регіонального центру ООН “з цілей сталого розвитку для Центральної Азії та Афганістану”.

Також глава Казахстану заявив, що країна активно готується до проведення на своїй території навчань ОДКБ “Нерушимое братство-2024” та “Скала-2024” восени цього року.

Зауважимо, 2 квітня речник президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що в РФ є “важливі питання” для обговорення з лідерами ісламістського руху “Талібан” і “опрацьовує питання” зняття з радикального руху статусу терористичної організації.

Раніше спецпредставник глави РФ з Афганістану, директор другого департаменту Азії МЗС Замир Кабулов повідомив, що делегацію руху “Талібан” запрошено на форум “Росія – Ісламський світ: KazanForum”, що має відбутися в Казані з 14 до 19 травня. За його словами, Росія співпрацює з урядом талібів в Афганістані на тему антитерористичних дій “на регулярній основі”.

Таліби повернулися до влади в Афганістані у 2021 році, після виведення очолюваних США іноземних сил, але досі залишаються в списку організацій, які Росія вважає терористичними.

У РФ рух “Талібан” визнано терористичною організацією у 2003 році — після того, як його до відповідного списку включила Рада Безпеки ООН. Водночас, Москва підтримує контакти з талібами протягом багатьох років. У березні 2022 року Росія акредитувала першого дипломата уряду Афганістану після того, як влада в цій центральноазіатській країні перейшла під контроль талібів.

Довідка. Талібан — радикальний ісламістський рух сунітського напрямку, що зародився в Афганістані серед пуштунів 1994 року. Воював з армією США. Талібан мав військові сутички із ще радикальнішою ісламською організацією ІД-Хорасан, що виникла після 2015 року.

Американський журналіст Такер Карлсон анонсував інтерв’ю Президентом України Володимиром Зеленським.

Служба безпеки затримала двох шпигунів ФСБ РФ, які під виглядом пари наречених шпигували за морською охороною Одещини й коригували російські удари по військовій інфраструктурі Сил оборони.

У комуні Медон-ла-Форе на південний захід від Парижа невідомі напали на чотирьох людей, зокрема представницю уряду Франції. Нападу зазнала Пріска Тевено і три її помічники. 

4 липня в Україні щорічно відзначається День Національної поліції згідно з указом Президента України від 4 квітня 2018 року.

Уночі 4 липня російські окупанти атакували критичний об’єкт у Чернігівській області.