Австралія відправить літаки до Німеччини, щоб допомогти Україні у гуманітарному та військовому постачанні

Джерело: Aljazeera

Австралія відправить літак спостереження ВПС Королівства Австралії до Німеччини, щоб допомогти Україні, захистивши життєво важливі лінії гуманітарного та військового постачання.

E-7A Wedgetail, одна з найдосконаліших в Австралії платформ раннього попередження та бортового управління, буде направлена в Німеччину на шість місяців разом зі 100 членами екіпажу і допоміжного персоналу.

Прем’єр-міністр Австралії Ентоні Албаніз на пресконференції в Берліні зазначив:

“Це важливий внесок. Австралія, звичайно, дуже далека від Європи. Але одна з речей, які зробила ця війна, це нагадування нам, що в сучасному взаємопов’язаному глобалізованому світі така подія, як сухопутна війна в Європі, впливає на весь світ. На нас вплинула наша економіка [і] ми були шоковані жорстоким вторгненням і зневагою до міжнародного порядку, заснованого на правилах, які, як ми звикли думати, є чимось, що будуть постійно присутні. Тому важливо, щоб демократичний світ відреагував на захист порядку, заснованого на правилах”.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц підтримав цей крок.

“Дійсно дуже важливо знати, наскільки Австралія підтримує Україну. Ця підтримка потрібна Україні”.

Віцепрем’єр-міністр Австралії Річард Марлз зазначив:

“Розгортання E-7A Wedgetail як додаткового засобу раннього попередження допоможе забезпечити захист життєво важливої ​​підтримки, що надходить в Україну міжнародним співтовариством. Австралія віддана тому, щоб суверенітет і територіальна цілісність України переважали проти нападу Росії”.

Wedgetail працюватиме лише в європейському повітряному просторі, уникаючи українського, російського та білоруського неба, йдеться у повідомленні.

Згідно з даними ВПС Австралії, Wedgetail, створений на базі літака Boeing 737-700, модифікований для поєднання оглядового радара дальнього радіуса дії, вторинного радара та тактичних систем передачі голосу і даних для забезпечення раннього попередження та контролю.

Він здатний розгортатися на необмежену дальність із дозаправленням в польоті.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.