Ізраїль розпочав нову військову кампанію в Секторі Гази перед переговорами за сприянням США

Джерело: Reuters

У середу Ізраїль оголосив про нову військову кампанію проти ХАМАСу в центрі Гази перед початком переговорів між посередниками США та Катару щодо завершення угоди про припинення вогню.

Ізраїльські війська оголосили про новий раунд боротьби проти бойовиків ХАМАСу. Авіація та наземні сили Ізраїлю завдали серію ударів по стратегічних мішенях у цьому регіоні.

Ця військова кампанія розпочалася, коли заплановані переговори за участю США та Катару мали призвести до угоди про припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАСом.

Офіційні представники Ізраїлю стверджують, що їхні дії є відповіддю на продовження агресії з боку ХАМАСу, який відмовляється визнати право Ізраїлю на існування та постійно атакує його території. Натомість представники ХАМАСу називають ці дії Ізраїлю провокацією, спрямованою на підірвання можливості досягнення миру у регіоні.

У міжнародній спільноті зростає занепокоєння щодо загострення конфлікту в Секторі Гази. Зокрема через можливість ескалації насильства та поглиблення гуманітарної кризи. Очікується, що переговори за участю США та Катару будуть спрямовані на пошук компромісу, який задовольнить обидві сторони і дозволить встановити припинення вогню на тривалий термін. Однак, враховуючи погіршення обставин на місцях, це може виявитися складним завданням.

6 липня президент Володимир Зеленський поінформував, що лише за цей тиждень російські війська скинули на територію України понад 600 керованих авіаційних бомб. 

6 липня збірна Нідерландів у вирішальному поєдинку обіграла команду Туреччини, ставши четвертим півфіналістом чемпіонату Європи-2024, приєднавшись до Англії, Франції та Іспанії.

Напередодні другого туру парламентських виборів у Франції 7 липня рейтинг ультраправої партії “Національне об’єднання” на чолі з Марі Ле Пен знижується.

У Генеральному штабі ЗСУ повідомили про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 6 липня. За добу відбулося 123 бойових зіткнення. Станом на сьогодні найгарячішою залишалася ситуація на Покровському напрямку, також війська РФ активізувалися на Лиманському і Курахівському напрямках.

Вірменія та Сполучені Штати проведуть спільні військові навчання у Вірменії 15-24 липня. Навчання Eagle Partner-2024 передбачають операції зі стабілізації відносин між сторонами, що конфліктують, при виконанні миротворчих завдань.