Байден вибачився перед Зеленським за затримку військової допомоги Україні

Джерело: The Guardian

Президент США Джо Байден публічно вибачився перед Президентом України Володимиром Зеленським за кількамісячну затримку американської військової допомоги.

Зустрічаючись із Зеленським у Парижі в п’ятницю, 7 червня, Байден сказав йому: 

“Ти не прогнувся, ти зовсім не поступився, ти продовжуєш боротися таким чином, що це… просто чудово. Ми не підемо від вас. Я перепрошую за ті тижні, коли не знав, що станеться з фінансуванням. Деякі з наших дуже консервативних членів [Конгресу] затримували це [військову допомогу]. Але ми нарешті це зробили”.

Після цього Байден оголосив про додатковий пакет допомоги Україні на суму 225 мільйонів доларів.

“Дуже важливо, щоб ви залишалися з нами. Ця двопартійна підтримка Конгресу, дуже важливо, щоб у цій єдності США і всі американці залишалися з Україною, як це було під час Другої світової війни. Сполучені Штати допомогли врятувати людські життя, врятувати Європу”, – сказав Зеленський.

У Франції Байден і Зеленський відвідали заходи з нагоди 80-ї річниці Дня D у Нормандії. 

Під час своєї промови президент США провів паралелі між вторгненням Росії в Україну та Другою світовою війною і назвав Путіна “тираном”.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.