Повторне нагрівання смаженої їжі робить її токсичною – дослідження

Джерело: Daily Mail

Згідно з дослідженнями, поданими американською лікаркою Кетрін Шанахан, порція картоплі фрі може містити стільки ж токсинів, скільки й двадцять п’ять сигарет.

За її словами, саме рослинні олії, які використовуються для смаження, є основним джерелом цих токсичних речовин. Зокрема йдеться про олії, такі як соняшникова, кукурудзяна, ріпакова, соєва, бавовняна та сафлорова. Проблема полягає не в натуральних оліях, а в тих, що проходять ультраобробку та багаторазово використовуються для смаження.

Шанахан пояснила, що ці олії багаті на поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК), які схильні до окислення при контакті з киснем. Цей процес призводить до утворення нових сполук, відомих як продукти окислення ліпідів (LOPs). Ці продукти не зустрічаються в природному середовищі, і багато з них мають токсичні властивості.

Особливо небезпечними, як зауважила експертка, є альдегіди, які утворюються в процесі окислення олій. Серед них є формальдегід, відомий своїми канцерогенними властивостями. Лікарка стверджує, що кількість цих токсинів у порції картоплі фрі можна порівняти з тим, що споживається при викурюванні до 25 сигарет.

“Ця інформація викликає занепокоєння, оскільки багато людей сприймають смажену картоплю як безпечну їжу, особливо коли її готують вдома. Однак використання ультраоброблених рослинних олій для смаження значно підвищує ризик розвитку різних захворювань, включаючи рак”, – йдеться в повідомленні.

В США понад 50 людей загинули, а майже 3,5 мільйона залишилися без світла в суботу, 28 вересня, внаслідок сильного вітру та дощу, викликаних ураганом Хелен.

Станом на 22:00 в суботу, 28 вересня, по всій лінії фронту від початку доби відбулося 136 бойових зіткнень. Ситуація на Покровському напрямку залишається напруженою – ворог зосереджує там основні наступальні зусилля. 

Президент України Володимир Зеленський після зустрічі з Дональдом Трампом заявив в інтерв’ю Fox News, що колишній президент підтримуватиме Україну.

Протягом дня, 28 вересня, армія РФ здійснила 62 обстріли прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 130 вибухів. 

Букви підготували підбірку різноманітних фільмів, які вийдуть на екрани вже в жовтні.