Тютюн, алкоголь, викопне паливо та оброблена їжа щорічно забирають життя 2,7 млн європейців

Джерело: The Guardian

За даними ВООЗ, тютюн, алкоголь, ультраоброблені харчові продукти (UPF) і викопне паливо вбивають 2,7 мільйона осіб у Європі щорічно.

У доповіді ВООЗ мовиться, що потужні індустрії призводять до погіршення здоров’я та передчасної смерті, використовуючи “оманливий” маркетинг та втручаючись у спроби урядів запобігти таким смертельним захворюванням, як рак, хвороби серця та діабет.

За новими підрахунками, тютюн, викопне паливо, оброблена їжа та алкоголь є причиною смерті 7400 осіб щодня у 53 країнах Європи. Загалом, ці чотири галузі щорічно вбивають 2,7 млн європейців, що є приблизно чвертю (24,5%) від усіх смертей на континенті.

Звіт також констатує, що великі корпорації використовують приховані методи, аби збільшити прибутки шляхом затримки та зриву політики щодо покращення здоров’я населення.

“Невелика кількість транснаціональних корпорацій … мають значну владу над політичним і правовим контекстом, у якому вони діють, і перешкоджають регулюванню суспільних інтересів, що може вплинути на їхні прибутки”, – заявили у ВООЗ.

Доктор Ханс Клюге, регіональний директор ВООЗ у Європі, сказав, що “тактика промисловості охоплює експлуатацію вразливих людей за допомогою цілеспрямованих маркетингових стратегій, введення споживачів в оману та надання неправдивих заяв про переваги їхніх продуктів або їхні екологічні властивості”.

Він додав, що тактика корпорацій підриває зусилля щодо зменшення куріння, вживання алкоголю та проти ожиріння, які є головними причинами поганого самопочуття, яких можна уникнути.

Аналіз ВООЗ також свідчить, що всі європейські країни не досягають цілей сталого розвитку ООН щодо припинення зростання ожиріння або скорочення куріння серед осіб віком від 15 років на 30%. Щобільше, 53 країни Європи споживають більше алкоголю, ніж будь-який інший регіон у світі.

Попри ризики для здоров’я, лише меншість європейських країн заборонила куріння в громадських місцях, а зусилля, спрямовані на те, щоб зробити шкідливі продукти менш привабливими через просту упаковку, оподаткування алкоголю та маркування продуктів, також не були широко реалізовані, зазначається у звіті.

“За помітним винятком законів про маркетинг тютюнових виробів, які прийнято в багатьох країнах, глобальні зусилля з регулювання шкідливого маркетингу в кращому випадку не принесли успіху”, – мовиться у звіті.

У ВООЗ зауважили, що законодавчі акти, котрі регулюють маркетинг алкоголю та нездорової їжі, існують у кількох країнах європейського регіону ВООЗ та в усьому світі, однак вони часто мають вузький обсяг, зосереджені на конкретних засобах масової інформації чи середовищах, певних групах населення або на конкретних методах маркетингу, і тому надають недостатній захист.

За оцінками, через паління в Європі помирає понад мільйон осіб щороку, ще 578 908 смертей стались через викопне паливо, алкоголь забрав життя 426 857 осіб, а ще понад 350 000 осіб померли через надмірне споживання ультраобробленої їжі.

Доповідь закликає уряди по всій Європі запровадити набагато жорсткіші правила продажу шкідливих для здоров’я продуктів, запровадити обмеження на монополістську практику та лобіювання, а також переконатися, що торговельні угоди та економічні закони надають пріоритет громадському здоров’ю.

Всесвітній фонд дослідження раку закликав людей частіше дотримуватися вегетаріанської дієти та обмежити вживання алкоголю, щоб знизити ризик захворювання.

“Наші дані свідчать, що вживання різноманітних продуктів рослинного походження, а також цільнозернових, фруктів і бобових, а також обмеження споживання алкоголю є ефективними способами знизити ризик розвитку раку”, – сказала Кендра Чоу, менеджерка з політики та зв’язків із громадськістю.

Натомість Ребекка Фернандес, директорка з безпеки харчових продуктів, досліджень та інновацій у FoodDrinkEurope, яка представляє європейську харчову промисловість і напої, розкритикувала звіт ВООЗ щодо обробленої їжі.

“Пов’язувати споживання оброблених харчових продуктів із тютюновою промисловістю та індустрією викопного палива є безвідповідальним і обурливим, вводить в оману. Нам усім потрібна їжа – і всім нам потрібна оброблена їжа. На жаль, у звіті ВООЗ не визнається, що немає узгодженого визначення того, що таке ультраоброблені продукти, не кажучи вже про їхній вплив на здоров’я”, – сказала вона.

Ульріх Адам, генеральний директор SpiritsEurope, який представляє індустрію спиртних напоїв у Європі, також поставив під сумнів методологію ВООЗ, яка, за його словами, “підриває” довіру до неї.

Наталі Дардж, генеральна директорка Tobacco Europe, яка представляє трьох найбільших виробників тютюну, сказала, що “Tobacco Europe та її члени прагнуть зменшити вплив куріння на здоров’я в Європі шляхом інвестування в інноваційні та потенційно менш шкідливі нові тютюнові та нікотинові вироби для підтримки дорослих курців, які розглядають можливість зміни своїх моделей споживання”.

“Це унікальна можливість обмежити шкоду, пов’язану з курінням, і внести свій внесок у досягнення цілей Європейського плану подолання раку”, – прокоментувала вона.

  • Результати огляду 45-ти метааналізів майже 10 млн осіб показали, що вживання продуктів, які пройшли ультраобробку, підвищує ризик розвитку десятків несприятливих станів здоров’я та смерті через них.
  • Згідно з дослідженнями, поданими американською лікаркою Кетрін Шанахан, порція картоплі фрі може містити стільки ж токсинів, скільки й двадцять п’ять сигарет.
  • Популярний низькокалорійний підсолоджувач ксиліт, який використовують у споживчих товарах зі зниженим вмістом цукру – таких як жувальна гумка та зубна паста – майже удвічі підвищує ризик серцевих нападів, інсульту  та смерті в осіб, які вживають його у великих дозах.

Мінно-пошукові бельгійські вівчарки Ахілл та Квад знайшли 286 вибухонебезпечних предметів на замінованих територіях Миколаївщини, після чого сапери ДСНС знищили небезпечні предмети.

Ремонтні бригади НЕК “Укренерго” відновили надійність живлення окупованої Запорізької атомної електростанції.

Один із найпопулярніших новинних сайтів у світі CNN оголосив про запровадження частково платного доступу до своїх матеріалів.

У Генеральному штабі повідомили оперативну інформацію на фронті станом на 22:00 2 жовтня. Загалом від початку цієї доби відбулося 118 бойових зіткнень.

Український інститут національної памʼяті почав отримувати звернення від польських громадян щодо можливості проведення пошуку та ексгумації останків їхніх членів родин. Зауважується, що отримано запит щодо проведення таких робіт на території Рівненщини.