10 років тому українські війська встановили контроль над Маріуполем

Джерело: Букви

13 червня 2014 року українська армія звільнила Маріуполь Донецької області від російських та проросійських бойовиків.

Фото: ОТУ “Схід”

10 років тому, у 2014 році, Росія розпочала окупацію Криму та почала війну на сході України. 

У травні 2014 року ситуація в Маріуполі різко загострилася, однак українські війська змогли відбити атаку росіян і встановити контроль над містом.

Вперше цей день урочисто відзначили на державному рівні 2016 року. Цій події також присвячено документальний фільм Громадського ТБ Приазов’я “Рік визволення. Маріуполь після ДНР”.

13 червня 2021 року в місті пройшов парад, присвячений 7-літтю звільнення міста, у якому взяли участь підрозділи Нацгвардії, Держприкордонслужби, Збройних сил України та інших силових структур, а також курсанти і ветерани.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Маріуполь став однією з головних цілей російської армії. Місто зазнало жорстоких бомбардувань та облоги з боку російських військ. 

16 травня 2022 року українські захисники Маріуполя, які протягом 85 днів мужньо тримали оборону, отримали наказ на вихід з заводу “Азовсталь”. Зараз місто й досі окуповане російськими загарбниками. 

Артем Ковбасинський, 24-річний артист Клайпедського державного музичного театру, що в Литві, загинув на фронті 27 вересня. За словами друзів, він повернувся в Україну з Литви на початку війни. Артем вважав, що жити спокійно з коханою, доки в Україні війна — означає втратити гідність.

У Московській області було ліквідовано полковника Збройних сил Росії Олексія Коломєйцева, керівника 924-го державного центру безпілотної авіації.

26 вересня в Києві стартував літературний фестиваль “Книжкова країна”, який, на перший погляд, зосереджується переважно…

Німецькі митники ліквідували нелегальний онлайн-сервіс, що транслював заборонені російські телеканали, зокрема RT (Russia Today – ред.) та “Россия 1”.

Очільник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак повідомив, що кількість жертв російського удару по будівлі поліції в Кривому Розі 27 вересня зросла до чотирьох.