До Німеччини прибувають все більше мігрантів через «білоруський маршрут»

Джерело: dpa

За перші п’ять місяців 2024 року федеральна поліція Німеччини зафіксувала 2215 мігрантів, які незаконно перетнули кордон, використовуючи так званий “білоруський маршрут”.

Ці мігранти були затримані на кордонах Німеччини з Польщею та Чехією, а їхня кількість постійно зростала протягом року. У січні зареєстрували лише 26 таких випадків, у лютому — 25. Утім вже у березні число зросло до 412, у квітні — до 861, а у травні — до 891.

Поточна кількість мігрантів значно менша порівняно з минулим роком, але ситуація залишається напруженою. Зазначимо, що до кінця травня 2023 року поліція зафіксувала близько 6 тисяч несанкціонованих перетинів кордону через цей маршрут.

ЄС звинувачує Білорусь у навмисному сприянні потокам мігрантів з кризових регіонів. Переважно з Близького Сходу, надаючи їм візи та логістичну підтримку.

За даними ЄС, після заманювання мігрантів до Білорусі їх направляють до країн ЄС, таких як Польща. Дії розглядають як спробу дестабілізувати блок у відповідь на санкції ЄС проти Білорусі через придушення продемократичних протестів і співучасть у російському вторгненні в Україну.

Багато незадокументованих мігрантів намагаються дістатися до Німеччини через Польщу та Чехію. У Німеччині їх тимчасово розміщують у спеціальних приміщеннях та розпочинають процес розгляду їхніх заяв про надання притулку.

Для протидії цьому Польща побудувала паркан заввишки 5,5 метрів на кордоні з Білоруссю, обладнаний камерами та охороною. Попри це, кількість спроб нелегального перетину кордону зростає: з початку року польська прикордонна служба зареєструвала 16,5 тисяч таких спроб, тоді як за аналогічний період 2023 року їх було 11,2 тисячі.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець оголосив, що бере під свій контроль справу жителя Сумської області Віталія Куколя, якого звинувачують у незаконному виготовленні зброї.

Від початку доби ворог продовжує нарощувати темпи наступальних дій на фронті. Станом на 16:00 в п’ятницю, 28 червня, кількість бойових зіткнень зросла до 102. 

Польський енергетичний концерн Orlen пригрозив арештом платежів, які надходять до «Газпрому» від компаній з Угорщини, Австрії та Словаччини. За даними журналістів Reuters, Orlen надіслав попередження місяць тому.

Україна підписала 20 безпекових угод із союзниками. Завдяки цьому країна отримуватиме військову допомогу на суму 60 мільярдів доларів щорічно протягом наступних чотирьох років.

Російські війська скинули авіаційні бомби на селище Нью-Йорк у Донецькій області. Внаслідок атаки – четверо загиблих, а троє цивільних, включно з 8-річною дівчинкою, зазнали поранень.