США та Південна Корея стурбовані ймовірним поглибленням військової співпраці між РФ та КНДР

Джерело: Reuters

Можливий майбутній візит глави РФ Володимира Путіна до Північної Кореї може поглибити військові зв’язки між двома країнами у порушення резолюцій Ради Безпеки ООН, попередили офіційні особи Південної Кореї та Сполучених Штатів.

Віцеміністр закордонних справ Південної Кореї Кім Хонг Кюн під час екстреної телефонної розмови із заступником держсекретаря США Куртом Кемпбеллом заявив, що візит Путіна не повинен призвести до розширення військової співпраці між Пхеньяном і Москвою.

Кемпбелл своєю чергою пообіцяв продовжити співпрацю для подолання потенційної регіональної нестабільності та викликів, які може спричинити поїздка Путіна до КНДР.

Нещодавно стало відомо, що президент Росії планує відвідати КНДР найближчим часом.

Зауважимо, міністр оборони Південної Кореї повідомив, що КНДР передала Росії щонайменше 10 000 контейнерів, які можуть вмістити 4,8 млн артилерійських снарядів. Шін Вонсік вважає, що Росія прагнутиме отримати від КНДР ще більше озброєння, аби мати шанс на перемогу у війні проти України.

Раніше у Міноборони Південної Кореї повідомили, що мають нові докази військової співпраці між Росією та Північною Кореєю.

  • Національна розвідувальна служба Республіки Корея (NIS) вивчає інформацію про те, що КНДР може постачати Росії боєприпаси, виготовлені у 1970-х роках.
  • Росія пообіцяла відправити до Північної Кореї орлів, пітонів, папуг і кажанів у потенційній формі “зоодипломатії”.
  • Державна інформаційна агенція Північної Кореї KCNA у вівторок, 20 лютого, повідомила, що лідер КНДР Кім Чен Ин отримав автомобіль від президента Росії Володимира Путіна в подарунок “для особистого користування”, що може бути порушенням заборони ООН РФ.

Національне агентство з питань запобігання корупції виявило ознаки корупційного кримінального правопорушення в діях колишнього заступника Генерального прокурора, що свідчать про його незаконне збагачення на майже 29 млн грн.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 3 липня. З початку доби відбулося 135 бойових зіткнень.

3 липня уряд Литви схвалив пропозицію Міністерства національної оборони про вихід з Конвенції, що забороняє використання касетних боєприпасів. Документ розгляне литовський Сейм.

Засновник ГО “Експертний корпус”, начальник відділу Українського інституту національної пам’яті, а нині командир роти 206 батальйону 241-ї бригади ТрО Роман Кулик закликав командування об’єктивно оцінити можливості війська та дослухатися до військових. Військовослужбовець повідомив про втрати у своїй роті через надскладні, як він наголосив, “фантастичні” задачі.

Станом на сьогодні українські міста будують не більше 20% від заявленого президентом Володимиром Зеленським 1 ГВт маневрових потужностей “до зими”.