Боти з РФ опублікували тисячі фейкових дописів про Україну нібито від імені світових зірок

Джерело: російське опозиційне видання “Агентство” з посиланням на дані проєкту “Блокувальник ботів”

Напередодні Саміту миру у Швейцарії на платформі X з’явились тисячі дописів із нібито цитатами світових знаменитостей про Україну.

За даними видання, всі дописи були залишні кремлівськими ботами з мережі “Двойник”, яка є наймасштабнішою мережею ботів серед тих, які “працюють” на західну аудиторію.

Фейкові дописи – картинки із зображенням зірок та “їхніми цитатами” – почали публікувати з вечора 14 червня, і до ночі 15 червня ці дописи вже набрали сотні тисяч переглядів.

На картинках світові зірки, зокрема Дженніфер Еністон, Елтон Джон, Ліонель Мессі, Скарлетт Йоганнссон, Ален Делон та інші – нібито закликають припинити надавати допомогу Україні та “заявляють” про “розпад” Європи.

Повідомляється, що загалом боти опублікували 50 таких картинок із фейковими цитатами. Після чого їх “ретвітнули” понад 120 000 інших ботів із “Двойника”.

Загалом ці дописи переглянули понад 500 000 користувачів платформи X. Для цієї атаки було застосовано 62% кремлівських ботів з “Двойника”.

Зазначається, що подібні атаки з фейковими цитатами від початку 2024 року російські боти використовували вже щонайменше шість разів.

Картинки з фейковими цитатами публікували різними мовами – англійською, французькою, німецькою та польською. Більшість “цитат” стосуються України.

До прикладу, “Дженніфер Еністон” нібито закликала “забути про Україну”, адже західні країни “вже збідніли”.

“України більше не існує. Всі наші гроші викинуто на вітер”, – мовиться у “цитаті” “Ліонеля Мессі”.

Деякі “зірки”, зокрема акторки Скарлетт Йоганнссон та Анджеліна Джолі начебто “говорили” про “бідність Європи” та “дурість політиків”, а відомий музикант “Елтон Джон” поєднав одразу дві теми.

“Ми опинились в українській пастці. Зараз ЄС руйнується”, – “написав” нібито музикант.

Зазначається, що активність цієї кампанії припала на завершення виборів до Європарламенту. Інші шість кампаній також були націлені на те, щоб припинити допомогу Україні.

  • Дослідження свідчить, що більшість технологічних компаній не внесли достатньо змін у свої платформи, через що чат-боти зі штучним інтелектом (ШІ) навмисно поширюють дезінформацію, пов’язану з виборами.

Студентка Українського Католицького Університету Юлія Лисак отримала стипендію Фонду Порошенка імені Героя України Тараса “Хамера” Бобанича. Річну стипендію ініціювали батьки Тараса Бобанича та керівництво УКУ, а Фонд Порошенка підтримав цю ідею.

В різні періоди російсько-української війни в медійному просторі з’являються теми, які звертають увагу на проблеми…

Міністерство оборони Білорусі заявляє, що Україна стягує війська до кордону, мінує території та будує загородження. Кажуть ситуація “непроста”, але “провокацій” поки що немає.

Заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський розповів, що російські окупанти продовжують викрадати тварин з”Асканії-Нової” і вивозити їх до Росії та окупованого Криму.

Російські війська обстріляли Лиманську та Торецьку громади в Донецькій області. Голова Донецької ОВА Вадим Філашкін повідомив, що внаслідок ударів загинули три людини, а ще чотири отримали поранення.