У НБУ вважають, що українці стали більше заробляти

Джерело: презентація “Звіту про фінансову стабільність” НБУ на Youtube.

У НБУ дійшли до думки, що реальні доходи українців стали помітно зростати у зв’язку з підвищенням заробітних плат, пенсій та зниженням інфляції.

“Номінальні доходи населення зростають досить швидко, і навіть реальні доходи з огляду на невисоку інфляцію відповідно зростають теж швидко”, – сказала директорка Департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова.

НБУ заявив, що цього року пришвидшилося зростання реальних доходів населення. Основними причинами цього є зарплати, передусім у приватному секторі, і відновлення економічної активності.

“З іншого боку, середню зарплату вгору рухає посилення конкуренції за працівників. Середньомісячна зарплата у І кварталі 2024 року зросла на 22,5% порівняно із рівнем рік тому. Підприємства й надалі відчувають брак кваліфікованих працівників”, – йдеться у звіті.

У лютому і березні більше як половина опитаних працедавців сказали, що нині пошук працівників став найбільшою складністю.

Позитивний вплив на доходи мало поступове підвищення мінімальної зарплати на початку року та у квітні. Загальне зростання доходів населення підтримується збільшенням виплат у бюджетних установах та грошового забезпечення військовослужбовців.

Завдяки відновленню доплат за лютий-квітень 2024 року номінальні виплати військовим зросли на 10% у річному вимірі. Пенсійні виплати також продовжують зростати завдяки індексації. Ще одним значним чинником зростання реальних доходів є суттєве уповільнення інфляції, зазначили в НБУ.

“Попри збереження безпекових ризиків та руйнування енергетичної інфраструктури, економіка й надалі зростатиме. Ділова активність сприятиме зниженню безробіття. Конкуренція роботодавців за кваліфікованих працівників і надалі зумовлюватиме підвищення зарплат. Згідно з опитуванням НБУ підприємств у І кварталі, 77% опитаних планують підвищити зарплату у 2024 році. Крім того, уряд має наміри підвищувати рівень оплати праці військовослужбовців. Однак пришвидшення інфляції дещо гальмуватиме приріст реальних доходів”, – йдеться в огляді.

В партії “Слуга народу” заявили, що керівниця Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяна Крупа, яку викрили на незаконному збагаченні, була обрана депутатом, але не є членкинею партії.

Сьогодні, 5 жовтня, російські війська обстріляли три райони Донецької області, внаслідок чого двоє людей загинули та ще шістьох поранено.

Правоохоронці повідомили, що інформація про небезпечний тренд “хаффінг”, або ж “хромування” та “хромінг” серед дітей в Україні не відповідає дійсності.

Ізраїльські військові до річниці терактів 7 жовтня розширюють свої операції на кількох фронтах та готуються до “значної та серйозної” відплати Ірану за масштабну атаку балістичними ракетами на Ізраїль минулого тижня.

У селищі Велентенському на Херсонщині внаслідок російської атаки поранень зазнали жінка та водій швидкої допомоги.