Науковці шукають розв’язання проблем Дністра та Дністровського водосховища: що пропонують

Джерело: пресслужба Мінагрополітики

Води Дністровського водосховища – одного з найважливіших водних джерел України, наразі інтенсивно використовуються частково для виробництва електроенергії та виконання міжнародних зобов’язань по спуску води, що призводить до різких коливань рівня води, що завдають великої шкоди екосистемі водойми.

У Державному агентстві водних ресурсів України раніше пояснили, що різке обміління пов’язано з обстрілами Росії по енергетичній інфраструктурі. Щоб стабілізувати систему, Дністровська працює на повну потужність і відбувається скид води з Дністра.

Починаючи з середини квітня 2024 року, мали місце випадки значного збільшення скидних витрат з Дністровської ГЕС ПрАТ “Укргідроенерго”. Це було вимушеним заходом для підтримання стабільної роботи системи та призвело до значного зниження рівня води Дністровського водосховища, – поінформували в агентстві.

Нині ж осушення природних нерестовищ, загибель ікри та мальків, втрата кормової бази – лише деякі з проблем, перед якими постають аборигенні представники іхтіофауни Дністра.

Своєю чергою, науковці та державні службовці наголосили на необхідності штучного розведення аборигенних видів риб для підтримання та відновлення їх популяцій. Зокрема, запропонували впровадження Нацплану відновлення вугра європейського, технології введення в аквакультуру та товарного відтворення вирезуба причорноморського, найбільша популяція якого збереглася саме в Дністровському водосховищі.

Окрім того, запобігти подальшим проблемам також може встановлення штучних нерестовищ для відтворення риб фітофілів, літофітів та псамофілів в умовах падіння рівня води.

Війська РФ прорвалися на південь від Селидового до села Вишневе. Якщо вони його захоплять, можуть частково оточити Селидове. Аналітики наголосили, що захоплення Селидового наблизило б російські війська до головної мети — Покровська.

Український захисник, ветеран російсько-української війни Олександр Будько на псевдо “Терен”, котрий зазнав складного поранення на фронті, у результаті якого йому ампутували обидві нижні кінцівки до колін, у своєму зверненні розкритикував надмірну бюрократію при отриманні необхідних протезних комплектуючих. Попри обіцянки влади, система залишається складною та знеособленою, вимагаючи від ветеранів додаткових зусиль для отримання допомоги.

Начальник Служби відновлення і розвитку інфраструктури у Київській області Руслан Ничік повідомив, що у регіоні відбудували ще один зруйнований російськими військами міст.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак на запитання щодо ситуації із корупцією в Україні заявив, що, мовляв, це так Росія намагається заплямувати імідж української влади.

Українці змушені змінювати харчові звички та економити на продуктах внаслідок війни. Згідно з дослідженням, майже половина українців (49%) повідомляє про зміни у своїх харчових звичках з початку повномасштабного вторгнення.