«Було видно з космосу»: над США пронеслася 300-кілометрова пилова буря

Джерело: Daily Mail

Масштабна пилова буря довжиною понад 321 км, яку було видно із космосу, пронеслася над американським штатом Нью-Мексико.

Величезну хмару пилу, підняту штормом у середу, 19 червня,  зафіксували в яскравих кольорах за допомогою супутника, який спільно керується Національним управлінням океанічних і атмосферних досліджень і Спільним інститутом досліджень атмосфери штату Колорадо (CIRA).

Фото: CIRA

Зазначається, що пориви вітру над південними районами штату Нью-Мексико сягали 151 км/ год, а в районі Альбукерке випав град, який також спричинив селеві потоки і повені в горах Сьєрра-Бланка.

Цей тип пилової бурі, викликаний зміною атмосферного тиску після сильної грози, відомий метеорологам як “хабуб”, що з арабської означає “вибух”. Напередодні грози, яка наближається, вітер дме з усіх боків, створюючи хмарні утворення, але вони зникають, щойно починаються зливи.

Фото: соцмережі

Як розповіли у виданні, ця пилова буря здатна підняти пилові частинки на висоту до 1,5 км у повітря. Стовп дрібних частинок може не лише заважати зору, а й спричинити проблеми зі здоров’ям, оскільки ці частинки містять суміш грибків, забруднювальних речовин, хімікатів тощо.

Фото: соцмережі

“Хабуби” можуть виникати у будь-якій точці Сполучених Штатів, але найчастіше вони трапляються на південному заході.

Також вони поширені на Близькому Сході і в Австралії через все більш посушливі умови на континенті, спровоковані глобальною зміною клімату.

В США понад 50 людей загинули, а майже 3,5 мільйона залишилися без світла в суботу, 28 вересня, внаслідок сильного вітру та дощу, викликаних ураганом Хелен.

Станом на 22:00 в суботу, 28 вересня, по всій лінії фронту від початку доби відбулося 136 бойових зіткнень. Ситуація на Покровському напрямку залишається напруженою – ворог зосереджує там основні наступальні зусилля. 

Президент України Володимир Зеленський після зустрічі з Дональдом Трампом заявив в інтерв’ю Fox News, що колишній президент підтримуватиме Україну.

Протягом дня, 28 вересня, армія РФ здійснила 62 обстріли прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 130 вибухів. 

Букви підготували підбірку різноманітних фільмів, які вийдуть на екрани вже в жовтні.