WP: Північна Корея, ймовірно, передала Росії 1,6 млн артилерійських снарядів за півроку

Джерело: Washington Post

Цього тижня глава Росії Володимир Путін і лідер Північної Кореї Кім Чен Ин підписали угоду про взаємну оборону, пообіцявши “негайно надати військову допомогу” у разі нападу. Угода формалізує домовленості, що зміцнилися після повномасштабного вторгнення РФ в Україну: голодна до боєприпасів Москва та безгрошівний Пхеньян, які перебувають під суворими міжнародними санкціями, із задоволенням ведуть співпрацю.

Так, за півроку, понад 74 000 тонн вибухових речовин доставлені з далекосхідних портів РФ до прикордонних з Україною регіонів. Аналітики посилаються на дані організації C4ADS, котра досліджує питання глобальної безпеки.

Пояснюється, що саме місця, куди завозили північнокорейські вантажі можуть свідчити про те, що це були справді боєприпаси. В офіційних документах вони позначені як вибухові речовини. Щобільше, згідно з результатами аналізу організації, в той самий час російські судна курсували між Північною Кореєю та РФ.

За два дні до зустрічі Путіна з Кім Чен Ином Держдеп США підрахував, що КНДР поставила Росії понад 11 000 контейнерів з боєприпасами.

Згідно з угодою Москва і Пхеньян заявили, що кожна країна надасть негайну військову допомогу, якщо одна з них зіткнеться зі збройною агресією. Після чого Південна Корея розкритикувала угоду, яку вона назвала “абсурдною”, і заявила, що перегляне можливість надсилання зброї Україні. МЗС Південної Кореї повідомило, що викликало російського посла на знак протесту проти пакту між Росією та Північною Кореєю, підписаного в Пхеньяні.

Окупанти в суботу, 28 вересня, завдали авіаудару по Слатиному Харківської області. Загинули троє людей, ще щонайменше троє поранених.

Станом на 16:00 в суботу, 28 вересня, на даний час по всій лінії фронту відбулося 66 атак. Основні зусилля окупанти і далі прикладають на Покровському напрямку, де провели третину від усіх атак на території України. Окрім того, окупанти активно діють на Лиманському, Курахівському та Времівському напрямках.

Сьогодні, 28 вересня, у Козачій Лопані Харківської області російські війська дроном атакували цивільну автівку, внаслідок чого загинув суддя, а ще три жінки поранені.

28 вересня ворожі війська обстріляли магазин у Покровському районі Донецької області, внаслідок чого загинули двоє людей, а один був поранений.

28 вересня Литва оголосила про надання нової партії військової допомоги Україні. Загальна сума допомоги Литви з початку вторгнення зросла до понад 683 мільйонів євро.