Франція, Німеччина та Польща об’єднають зусилля для поповнення запасів далекобійних ракет

Джерело: Reuters

24 червня Франція, Німеччина та Польща оголосили про спільні плани щодо закупівлі високоточної зброї великої дальності, з метою заповнити прогалину в європейських арсеналах.

Міністри оборони трьох країн заявили про створення механізму для закупівлі далекобійної зброї, зокрема крилатих ракет, до якої можуть приєднатися також інші європейські держави.

Далекобійна зброя є серйозною прогалиною у спроможності Європи, — пояснив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус після зустрічі з французьким і польським колегами в Парижі — першої сесії Веймарського трикутника на такому рівні з 2015 року. — До саміту (НАТО) у Вашингтоні ми прагнемо об’єднати групу європейських країн-однодумців, які погоджуються заповнити цю прогалину в середньо- та довгостроковій перспективі, – додав він.

За словами німецького міністра, першим офіційним кроком буде групове підписання листа про наміри на саміті НАТО у липні.

Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню додав, що лист спрямований на оцінку можливостей країни та компанії.

На противагу балістичним ракетам, крилаті ракети запускають низько над землею, що ускладнює їх виявлення радарами.

Нинішні європейські запаси крилатих ракет включають відносно старі та дорогі системи, такі як британська Storm Shadow, французька Scalp і німецька Taurus.

Наразі досі існують розбіжності щодо того, чи постачати їх Україні для ударів по території РФ. Зокрема Берлін поки що відхилив вимоги спорядити Taurus на поле бою, тоді як Лондон і Париж постачили Києву свої крилаті ракети.

Щобільше, у січні Франція пообіцяла збільшити постачання Scalp з дальністю у 250 км, знаючи, що ЗСУ можуть використати їх для ураження цілей на території Росії.

Раніше канцлер ФРН Олаф Шольц повідомив, що Німеччина спільно з Францією та Польщею закуповують більше озброєння для Сил оборони України на світовому ринку. Після зустрічі “Веймарського трикутника” у Берліні Шольц заявив, що погодив такий підхід з президентом Франції Емманюелем Макроном і прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском.

Окрім того, за словами німецького канцлера, три країни домовилися про “нову коаліцію засобів реактивної артилерії великої дальності” для української армії.

Своєю чергою, колишня заступниця державного секретаря США Вікторія Нуланд повідомила, що влітку цього року Україна використовуватиме на фронті нову далекобійну зброю, надану партнерами.

Зауважимо, посол США в Японії Рам Емануель заявив, що Сполученим Штатам потрібна допомога Японії для швидкого поповнення запасів ракет і ремонту військових кораблів.

Речник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії (EDA) Ніколя Бідо заявив, що Швейцарія підтримує ініціативу Китаю та Бразилії щодо завершення війни в Україні, попри те, що Зеленський відкинув цей план.

Служба безпеки ФСБ РФ заявила, що веде розслідування ще проти трьох іноземних журналістів за репортажі на території Курської області, яку зараз контролюють українські війська. 

Станом на 20:00 28 вересня внаслідок авіаційного удару РФ по Сумах вже відомо про десять загиблих та 22 поранених.

Естонія, Латвія, Литва та Польща шукатимуть фінансування ЄС для будівництва мережі бункерів, загороджень, розподільних ліній і військових складів уздовж своїх кордонів з Росією та Білоруссю, повідомила Естонія.

Президент Грузії та лідери опозиції висловили свої обурення з приводу реклами, оприлюдненої правлячою партією, яка використала фотографії руйнувань в Україні, нібито стверджуючи, що тільки вона може зберегти мир з Росією.