Джуліана Ассанжа, засновника WikiLeaks, звільнили з в’язниці

Джерело: WikiLeaks

З в’язниці Великої Британії було звільнено Джуліана Ассанжа – засновника WikiLeaks, якого США звинувачують у публікації таємних військових документів.

За повідомленням WikiLeaks, Ассанжа випустили з в’язниці вранці 24 червня і вже у вечері того ж дня він вилетів з Великої Британії до Австралії. У в’язниці Ассанж провів 1901 добу.

“Він був звільнений під заставу Високим судом Лондона і в другій половині дня був звільнений в аеропорту Станстед, де сів на літак і покинув Велику Британію”, – мовиться у повідомленні.

У виданні зауважили, що звільнення Ассанжа стало результатом глобально кампанії, яка “охопила борців за свободу преси, законодавців і лідерів усього політичного спектра, аж до ООН”.

Сукупність всіх заходів призвела до тривалих перемовин з мін’юстом США, що, в результаті, дало змогу укласти угоду, “яка ще не була офіційно завершена”.

В Австралії куди з в’язниці відправився Ассанж, його очікують дружина та діти.

Як відомо, Джуліан Ассанж погодився визнати себе винним у кримінальному злочині – публікації конфіденційних військових документів. Це дозволило йому уникнути ув’язнення у США.

Відповідно до угоди з американським мін’юстом, прокурори міністерства вимагатимуть  62-місячного ув’язнення, що дорівнює терміну, який Ассанж відсидів у лондонській в’язниці суворого режиму, поки він боровся проти екстрадиції до США.

ДОВІДКА: У США Джуліану Ассанжу висунуто 18 звинувачень, з яких 17 – звинувачення у шпигунстві, та одне – у незаконному використанні комп’ютера через публікацію секретних документів про дії США в Афганістані та Іраці.

Прокурори США наполягають, що Ассанж допоміг колишній американській військовослужбовиці Челсі Меннінг викрасти воєнні документи, які згодом опублікували на WikiLeaks.

За всіма звинуваченням Ассанжу у США загрожувало  175 років ув’язнення. Аби уникнути екстрадиції, Ассанж 7 років жив у посольстві Еквадору у Лондоні, а останні 5 років – у в’язниці.

Всі ці роки захист Ассанжа стверджує, що екстрадиція означатиме покарання за політичні погляди та порушення права на свободу слова.

  • Високий суд Лондона поставив низку умов американському уряду для екстрадиції Джуліана Ассанжа – засновника Wikileaks, якого у США звинувачують у шпигунстві. На виконання цих умов дали три тижні, і, якщо умови не будуть виконані, Ассанжу дозволять подати апеляцію проти екстрадиції.

Речник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії (EDA) Ніколя Бідо заявив, що Швейцарія підтримує ініціативу Китаю та Бразилії щодо завершення війни в Україні, попри те, що Зеленський відкинув цей план.

Міністерство юстиції США відкрило кримінальні звинувачення проти трьох іранських оперативників, підозрюваних у зламі президентської кампанії Дональда Трампа та поширенні викраденої інформації в ЗМІ.

Служба безпеки ФСБ РФ заявила, що веде розслідування ще проти трьох іноземних журналістів за репортажі на території Курської області, яку зараз контролюють українські війська. 

Станом на 20:00 28 вересня внаслідок авіаційного удару РФ по Сумах вже відомо про десять загиблих та 22 поранених.

Служба безпеки України затримала на хабарі директора з контрольно-ревізійної роботи АТ “Енергоатому”.