Події у Дагестані свідчать про зростання ісламістської загрози для Путіна – Reuters

Джерело: Reuters

Нещодавні події в Дагестані, у результаті яких загинули щонайменше 19 осіб, засвідчили зростаючі труднощі Росії в боротьбі з хвилею ісламістського терору всередині країни, оскільки її сили безпеки беруть участь у війні проти України.

Стрілянина серед вулиць, яка призвела до загибелі щонайменше 20 осіб увечері 23 червня, викликає незручні питання до російської розвідки та служби безпеки.

Здається, спецслужби РФ застали зненацька в той час, коли більша частина їхньої уваги зосереджена на Україні.

“Радикальний ісламізм знову підіймає голову в Росії. Зрозуміло, що існує проблема з ісламістським тероризмом, і вона дуже серйозна. Нам потрібні дії з боку влади”, – сказав Сергій Марков, ексрадник Кремля, який щойно повернувся з поїздки на Північний Кавказ.

Повідомлення про причетність до стрілянини двох родичів місцевого посадовця, який у квітні провів нараду з боротьби з тероризмом, і минула приналежність іншого нападника до прокремлівської партії викликали побоювання щодо проникнення в місцеву еліту.

Напади в Дербенті та Махачкалі, під час яких загинули російський православний священник і щонайменше 15 поліціянтів, а синагога була спалена, є ударом по давній обіцянці Путіна російському народу забезпечити внутрішню стабільність.

На думку деяких експертів, це також може спонукати Москву до перегляду того, як керувати збіднілим мусульманським Дагестаном.

У жовтні 2023 року у Дагестані вже виникали сутички, коли бунтівники з релігійними вигуками увірвалися в аеропорт, щоб “зловити” пасажирів-євреїв рейсу з Тель-Авіва.

Дагестан важливий для російських військових, там будують військово-морську базу російської “Каспійської флотилії”.

На захід від нього розташована Чечня, також регіон з більшістю мусульман, де РФ вела дві війни після розпаду Радянського Союзу в 1991 році.

Ріккардо Валле, директор з досліджень у The Khorasan Diary, позапартійному центрі, який розповідає про бойовиків в регіоні, сказав Reuters, що “Ісламська держава” та інші джихадистські угруповання обговорювали можливості, які відкриває для них війна Росії в Україні.

Він сказав, що війна в Україні перешкодила важливому співробітництву між Росією та Заходом у боротьбі з “Ісламською державою”, а також відвернула російські ресурси, і що атака в Дагестані показала “величезну прогалину в безпеці в зборі російської розвідувальної інформації”.

Він додав, що джихадисти “пишуть у статтях про те, що Україна є так званою “чорною дірою” для Заходу та Росії. Це означає, що поки Захід і Росія зосереджують свою увагу на Україні, джихадисти можуть скористатися цією ситуацією для атак”.

“Ісламська держава” взяла на себе відповідальність за напад на ТЦ “Крокус Сіті” під Москвою, який стався у березні.

Понад тиждень тому в Ростові на півдні Росії відбулося криваве повстання у в’язницях, пов’язане з “Ісламською державою”, під час якого спецназ застрелив шістьох ув’язнених, які взяли заручників.

Західні військові експерти заявили, що недільні атаки мали вигляд добре спланованих та скоординованих.

Поки ніхто не взяв на себе відповідальність за недільну стрілянину у Дагестані, але російська філія “Ісламської держави-Хорасан” Al-Azaim Media опублікувала заяву, в якій похвалила “братів з Кавказу” за атаку.

Інститут вивчення війни заявив у своїй дослідницькій записці, що Wilayat Kavkaz, північнокавказьке відділення “Ісламської держави”, “ймовірно, влаштувало” стрілянину.

У Кремлі заявили, що Путін уважно стежив за подіями та віддавав накази, а розслідування ведеться.

Відповідаючи на запитання репортера, речник Путіна применшив побоювання щодо повернення до кінця 1990-х і початку 2000-х років, періоду, коли ісламістські бойовики здійснювали регулярні напади на цивільні цілі по всій Росії.

“Росія зараз інша, суспільство абсолютно консолідоване. І такі кримінально-терористичні прояви, які ми вчора бачили в Дагестані, не підтримуються суспільством ні в самій Росії, ні в Дагестані”, – сказав Дмитро Пєсков.

Глава Дагестану Сергій Меліков назвав напади спробою дестабілізувати суспільство.

Валле з The Khorasan Diary сказав, що “кілька днів тому джерела в турецькому уряді виявили, що Туреччина допомогла Росії зруйнувати осередок, який мав намір здійснити ще один напад у Москві”.

“Тож це означає, що в безпековому середовищі в Росії є постійна проблема, яка була поглиблена війною в Україні”,- сказав він.

  • Нещодавні події в Дагестані, у результаті яких загинули щонайменше 19 осіб, засвідчили зростаючі труднощі Росії в боротьбі з хвилею ісламістського терору всередині країни, оскільки її сили безпеки беруть участь у війні проти України.
  • У результаті терористичної атаки в російській республіці Дагестан загинули 10 осіб, вісім із них – поліціянти. Також ймовірно вбиті шестеро нападників.

Президент України Володимир Зеленський після зустрічі з Дональдом Трампом заявив в інтерв’ю Fox News, що колишній президент підтримуватиме Україну.

Протягом дня, 28 вересня, армія РФ здійснила 62 обстріли прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 130 вибухів. 

Букви підготували підбірку різноманітних фільмів, які вийдуть на екрани вже в жовтні.

Речник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії (EDA) Ніколя Бідо заявив, що Швейцарія підтримує ініціативу Китаю та Бразилії щодо завершення війни в Україні, попри те, що Зеленський відкинув цей план.

Міністерство юстиції США відкрило кримінальні звинувачення проти трьох іранських оперативників, підозрюваних у зламі президентської кампанії Дональда Трампа та поширенні викраденої інформації в ЗМІ.