Верховний суд Ізраїлю ухвалив, що ультраортодоксальні євреї повинні служити в армії

Джерело: Reuters

Верховний суд Ізраїлю ухвалив, що уряд має призвати ультраортодоксальних єврейських студентів семінарії на строкову військову службу.

В агенстві зазначають, що таке рішення суду може бути неприємним для глави уряду Біньяміна Нетаньяху.

Коаліція Нетаньяху покладається на дві ультраортодоксальні партії, які вважають давнє звільнення від призову ключем до утримання своїх виборців у релігійних семінаріях і подалі від армії, яка може стати випробування для їх консервативних звичаїв.

Відмова ультраортодоксальних євреїв від військової служби стала актуальним питанням зараз, коли Збройні сили Ізраїлю – які в основному складаються з молодих призовників та літніх цивільних, які були у резерві – загружені війною на декілька фронтів у секторі Гази та Лівані.

” У розпал важкої війни тягар нерівності як ніколи гострий”, – мовиться у рішенні суду.

За ізраїльськими законами, військову службу повинні пройти більшість громадян Ізраїлю, тоді як ультраортодоксальні єврейські студенти семінарії протягом десятиліть мали звільнення від військової служби.

  • 16 червня за результатами зустрічі з членами кабінету політичної безпеки прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху оголосив про розпуск військового кабінету. Рішення ухвалили після відставки міністра Бені Ганца.

ЗСУ успішно відбивають механізовані штурми противника із залученням значної кількості техніки. Водночас зафіксовано просування російських військ поблизу Липців, Куп’янська, Кремінної, Торецька, а також у Курській області.

Даніель Дюбуа здобув перемогу у бою за звання чемпіона світу у суперважкій вазі, захистивши пояс IBF від британця Ентоні Джошуа.

22 вересня відзначається Всесвітній день пацієнтів, які страждають на ХМЛ, Всесвітній день носорога, Всесвітній день захисту слонів та Всесвітній день без автомобілів. За церковним календарем вшановують пам’ять святого священномученика Фоки.

За даними синоптиків, у неділю, 22 вересня, в Україні очікується суха погода, подекуди – туман.

Станом на 22:00 в суботу, 21 вересня, загалом від початку цієї доби на фронті відбулося 125 бойових зіткнень. Більша частина боїв відбулася на Покровському, Лиманському та Курахівському напрямках.