Лист Франца Кафки виставили на аукціон

Джерело: CNN

Лист письменника Франца Кафки, датований весною 1920 року, виставлять на аукціон.

Письменник, народжений у Празі, усе своє життя боровся з тривогою, безнадійністю та ізоляцією – темами, які стали визначними у його творчості.

Фото: Alamy Stock Photo

За даними аукціонного дому, односторінковий лист датований весною 1920 року. Це означає, що він був написаний, коли Кафка проходив курс лікування від туберкульозу. Він періодично брав відпустку через хворобу з роботи у страховій компанії і проводив багато часу в санаторіях. У 1922 році він вийшов на пенсію і через два роки помер у клініці поблизу Відня.

“Я нічого не писав три роки, те, що зараз опубліковано, – це старі речі, у мене немає іншої роботи, навіть не розпочатої. Коли хвилювання проникає до певного шару внутрішнього існування, писати й скаржитися, очевидно, припиняю, справді, мій опір був не надто сильним”, – писав Кафка в листі, написаному німецькою мовою та адресованому його другові, австрійському поету Альберту Еренштайну.

Фото: Sotheby’s

Лист написано у відповідь на прохання Еренштайна зробити внесок у його журнал. Еренштайн звернувся з проханням після того, як побачив нещодавно опублікований твір Кафки – ймовірно, збірку оповідань 1919 року “Ein Landarzt” (“Сільський лікар”).

Його, як очікується, продадуть за 89 000 – 115 000 доларів США на Sotheby’s у Лондоні.

“Лист показує, як писання висувало до нього великі вимоги та вимагало глибоких запасів внутрішньої сили, оскільки він боровся з глибокою невпевненістю та занепокоєнням про марність своєї роботи. Ми також можемо бути вдячними за те, що Кафка продовжував брати в руки перо, попри його важку письменницьку блокаду”, – сказав спеціаліст Sotheby’s Books & Manuscripts Габріель Хітон.

На час написання листа Кафка також завів роман із чеською журналісткою та письменницею Міленою Єсенською. У такий спосіб, попри те, що його фізичне здоров’я постійно погіршувалося, Кафка здобув відновлену впевненість за підтримки Єсенської та зміг розпочати свої останні літературні твори, включаючи “Голодного художника” та “Замок”, згідно з релізом.

Обидві ці книги були опубліковані посмертно, у 1924 і 1926 роках відповідно, попри те, що Кафка просив знищити його неопубліковані рукописи після його смерті.

Аукціон триватиме з 26 червня по 10 липня.

22 жовтня прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Медико-соціальні експертні комісії в Україні замінять новою європейською моделлю: цифровою і повністю прозорою.

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) виявила під однією з лікарень у Бейруті підземний бункер, що належить терористичному угрупованню “Хезболла”, повідомив представник ЦАХАЛ, контр-адмірал Даніель Хагарі.

У соціальній мережі BlueSky виникли технічні проблеми після масових реєстрацій користувачів, які пішли з соцмережі X після рішення її власника Ілона Маска оновити функцію кнопки “Заблокувати” на платформі.

Міністерка фінансів США Джанет Єллен заявила, що США запровадять нові жорсткі санкції, спрямовані на стримування військових зусиль Росії в Україні, включаючи “посередників у третіх країнах, які постачають Росії критично важливі ресурси для її військових”.

Зірка американського серіалу “Спадкоємці” Гаррієт Волтер зіграє британську прем’єр-міністерку Маргарет Тетчер у драматичному серіалі “Браян і Маргарет”.