ВАКС взяв під варту мера Мукачева Андрія Балогу з можливістю застави у 30 млн

Джерело: ЦПК

26 червня слідчий суддя ВАКС Віктор Маслов задовольнив клопотання прокурора та обрав меру Мукачева Андрію Балозі запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, з альтернативою заставою 30 млн грн.

Запобіжний захід діятиме до 26 серпня.

У разі внесення застави Балога повинен буде дотримуватися низки обовʼязків, зокрема не відлучатися з Мукачева, утримуватись від спілкування зі свідками та іншими підозрюваними, здати закордонний паспорт, а також носити електронний браслет.

Зауважується, що Балогу підозрюють, що він міг забезпечити ухвалення на сесії міськради рішення про продаж за заниженою у майже дев’ять разів ціною ділянки фірмі, фактичним контролером якої є голова райради Михайло Ланьо.

Тобто, землю з ринковою вартістю у 84,6 млн грн продали за 9,6 млн грн. За матеріалами справи, міський голова особистим рішенням надав товариству розтермінування платежу на 6 місяців.

Окрім Балоги, підозрюють також Михайла Ланьо та ще чотирьох осіб.

Відповідно до вчинених злочинів посадовцям, а також двом власникам компанії-оцінювачки та оцінювачу, готується повідомлення про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів);
  • ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем)
  • ст. 368-4 (підкуп особи, яка надає публічні послуги)

Ми повідомляли, що СБУ спільно з НАБУ викрили на корупції мера одного із міст на Закарпатті та його спільників, які, зловживаючи службовим становищем, намагались продати земельну ділянку у центрі міста площею понад 3 га за зниженою ціною.

Організатор схеми – голова районної ради, є впливовим авторитетом у кримінальному середовищі регіону. В минулому двічі обирався народним депутатом, зокрема від забороненої зараз “Партії регіонів”.

Довідка. 10 жовтня 2023 року до Балоги та Михайла Ланьо прибули з обшуками СБУ та НАБУ у справі щодо корупційних схем з продажу комунальної власності за заниженими цінами. Зокрема, продаж землі біля стадіону Авангард, через що можливо бюджет недоотримав 100 млн грн.

25 червня 2024 року СБУ та НАБУ затримали мера Мукачева Андрія Балогу та голову Мукачівської райради Михайла Ланьо (прізвисько “Блюк”) за зловживання службовим становищем. За даними слідства, вони прийняли рішення про продаж за заниженою вартістю земельної ділянки комунальної власності площею понад 3 га.

1 липня президент Володимир Зеленський провів зустріч з двопартійною делегацією Палати представників Конгресу США, висловивши вдячність зокрема за виділення Конгресом макрофінансової допомоги Україні, водночас акцентувавши на необхідності посилення української ППО.

Відповідно до документа, опублікованого 1 липня, Міжнародний союз електрозв’язку засудив низку інцидентів із втручанням Росії у супутникові системи європейських країн, закликавши припинити глушити GPS-звʼязок.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22.00 1 липня. Ситуація на лінії бойового зіткнення залишається напруженою, але контрольованою. Від початку доби відбулося 161 бойове зіткнення.

У 2023 році народний депутат Микола Тищенко повідомляв про перевірки різних установ в межах роботи ТСК із вирубки лісів навіть після припинення її діяльності.

В Інституті вивчення війни попередили, що так звана “теорія перемоги” російського президента Володимира Путіна базується на тому, що він “зможе нескінченно прогресувати в Україні”. Аби не стимулюватиме його затягувати війну, Захід має пришвидшивши процес озброєння України.