Які категорії студентів можуть мобілізувати з 1 липня

Джерело: сайт Верховної Ради України

З 1 липня 2024 року деякі студенти України підлягають мобілізації згідно з законом, ухваленим 18 травня цього року.

До Збройних сил України можуть призвати три категорії студентів:

  • Студентів, які навчаються заочно.
  • Студентів, що здобувають другу і третю вищу освіту (бакалаврат, магістратура).
  • Студенти, які здобувають освіту за рівнем, нижчим за вже отриману (наприклад, мають вищу освіту і отримують профільну середню).

Водночас право на відстрочку від мобілізації можуть отримати ті, хто навчаються за денною або дуальною формою навчання для здобуття:

  • професійно-технічної освіти;
  • професійної освіти;
  • фахової передвищої та вищої освіти;

Те саме стосується асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, але лише тих, що здобувають рівень освіти, вищий за вже отриманий у послідовності, визначеній законодавством. Якщо у наукових та науково-педагогічних працівників є вчене звання або науковий ступінь, вони теж мають право на відстрочку.

Читайте також: Наказ МОН про скасування права відстрочки під час навчання в аспірантурі — що ще змінили

Виняток передбачено для педагогічних працівників закладів ПТУ та загальноосвітніх шкіл, які працюють за основним місцем роботи не менше як на 0,75 ставки.

Студентам, аспірантам і докторантам, які здобувають освіту за денною або дуальною формою навчання, рекомендують мати відповідні документи для підтвердження їхнього статусу та права на відстрочку від мобілізації.

У селищі Велентенському на Херсонщині внаслідок російської атаки поранень зазнали жінка та водій швидкої допомоги. 

93-річний американець та ветеран армії США Вітаутас Пачкаускас підтримує Україну і з початку війни вже 130 разів виходив на проукраїнські акції.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт. 

Речниця теруправління ДБР у Хмельницькому Катерина Герасімук розповіла, що ДБР вивчає список “ухилянтів”, який знайшли під час обшуків у кабінеті керівниці Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяни Крупи. 

Станом на 16:00 суботи, 5 жовтня, від початку доби по всій лінії фронту зафіксували 67 бойових зіткнень. Найгарячішим залишається Покровський напрямок.