В автомобілі, який Путін подарував Кім Чен Ину, використано деталі з Південної Кореї – ЗМІ

Джерело: Reuters

Під час візиту до КНДР президент РФ Володимир Путін подарував лідеру Північної Кореї Кім Чен Ину автомобіль російського виробництва Aurus. Однак за даними ЗМІ, в авто використовують південнокорейські деталі.

Відповідно до митних звітів, компанія, яка виготовляє авто, витрачає мільйон доларів на закупівлю імпортних деталей, низка яких з Південної Кореї, яку Кім Чен Ин називає “головним ворогом” своєї країни.

Це також свідчить про те, що Росія продовжує залежати від західних технологій і намагається обійти запроваджені санкції.

У період 2018-2023 років РФ імпортувала обладнання та комплектуючі на щонайменше 34 мільйони доларів для збору автівок і мотоциклів Aurus.

Мовиться по імпорт деталей для кузова автомобілів, датчики, запрограмовані контролери, перемикачі, зварювальне обладнання та інші компоненти на 15,5 мільйонів доларів, які привезли з Південної Кореї. Інші деталі імпортували з Китаю, Індії,Туреччини, Італії та інших країн Євросоюзу.

Імпорт для Aurus продовжився і після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Після лютого 2022 року було імпортовано деталей на майже 16 мільйонів доларів, з яких 5 мільйонів – деталі саме з Південної Кореї.

У виданні наголосили, що не можуть визначити, які саме імпортні деталі опинились в автівці, подарованій Кім Чен Ину. Агенство також додало, що імпорт для Aurus не був порушенням санкцій, оскільки США запровадили обмеження проти компанії лише у лютому 2024 року.

Aurus розроблений російським державним науково-дослідним інститутом НАМІ спільно з російським автовиробником Sollers. Aurus Senat стилізовано під ретро-лімузин ЗІЛ радянської епохи. Це офіційний автомобіль Путіна: він використовував його на своїх інавгураціях у 2018 та 2024 роках.

Путін подарував Кім Чен Ину два автомобілі Aurus. Перший – під час візиту лідера КНДР до РФ восени 2023 року.

Вартість автомобілів Aurus – які мають чотири моделі – стартує з 528 356 тисяч доларів. Серед замовників – президент Туркменістану Сердар Бердимухамедов.

За даними російського аналітичного центру “Автостат”, за 2023 рік у РФ продали 107 автівок Aurus.

Спікер Військово-Морських Сил ЗСУ, капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук повідомив, що на півдні окупанти втратили майже 60 плавзасобів.

У деяких країнах упав рівень довіри до президента України Володимира Зеленського з 2023 року. Найбільше зниження відбулося у Польщі — на 22% порівняно з минулим роком, згідно з дослідженням Pew Research Center.

Станом на 2 липня у столиці України спостерігається високий рівень забрудненості повітря.

2 липня президент Володимир Зеленський обговорив з майбутнім генсеком НАТО Марком Рютте взаємодію України з Північноатлантичним альянсом.

Сполучені Штати незабаром нададуть новий пакет безпекової допомоги Україні на понад 2,3 мільярда доларів. До цього пакету входитимуть ракети для протиповітряної оборони, протитанкова зброя та інші критичні боєприпаси із запасів США.