Військовослужбовця ВПС США звинуватили у викраденні та зґвалтуванні японської школярки

Джерело: CNN

Японська прокуратура висунула звинувачення військовослужбовцю ВПС США у викраденні та зґвалтуванні японської неповнолітньої дівчини. Інцидент трапився напередодні Різдва 2023 року.

Під підозрою опинився 25-річний Бреннон Вашингтон. 27 березня йому висунули звинувачення у “статевих стосунках без згоди” та “викраденні”, повідомив у коментарі CNN представник японського суду.

Він додав, що після висунення звинувачень американські військові передали японським правоохоронцям підозрюваного.

Згодом Бреннона звільнили під заставу та перевели на американську авіабазу Кадена в Окінаві (Японія). Суд над Вашингтоном відбудеться 12 липня.

Ця історія – остання у списку кримінальних справ за участю персоналу США в Окінаві, де розміщено одну з найбільших військових авіабаз Сполучених Штатів. Вона може призвести до ще більшого обурення мешканців, які довгий час були проти військової бази поруч.

Губернатор Окінави Денні Тамакі висловив “надзвичайний жаль” через історію з ймовірним зґвалтуванням та наголосив, що необхідно “висловити рішучий протест” американській армії та пов’язаних з нею організаціях.

Підозрюваний військовий був дислокований у 18-й ескадрильї матеріально-технічного забезпечення на авіабазі Кадена.

“18-й ескадрильї відомо про звинувачення у сексуальному насильстві льотчика авіабази Кадена”, – повідомив речник ескадрильї.

Він додав, що військові США розуміють стурбованість місцевих мешканців та наголосив, що вони співпрацюють з місцевою владою для розслідування цього злочину.

Ця історія схожа з тією, яка трапилась в Окінаві майже 30 років тому – 1995 року. Тоді троє американських військових зґвалтували 12-річну школярку, що викликало негативну реакцію на перебування військ США у Японії.

У 2016 році експрацівник американської бази зґвалтував та вбив 20-річну жінку, що викликало масові протести. Люди вимагали перенести базу за межі Окінави. Тоді на острові навіть ввели комендантську годину.

У 2021 році офіцер ВМС США вбив двох японців під час спуску з гори Фудзі.

Масатака Окано, віцеміністр закордонних справ Японії, закликав до суворішої дисципліни та подав протест послу США в Японії Раму Емануелю 27 березня, у день, коли Бреннону висунули звинувачення, повідомляє японське МЗС.

У деяких країнах упав рівень довіри до президента України Володимира Зеленського з 2023 року. Найбільше зниження відбулося у Польщі — на 22% порівняно з минулим роком, згідно з дослідженням Pew Research Center.

Станом на 2 липня у столиці України спостерігається високий рівень забрудненості повітря.

2 липня президент Володимир Зеленський обговорив з майбутнім генсеком НАТО Марком Рютте взаємодію України з Північноатлантичним альянсом.

Сполучені Штати незабаром нададуть новий пакет безпекової допомоги Україні на понад 2,3 мільярда доларів. До цього пакету входитимуть ракети для протиповітряної оборони, протитанкова зброя та інші критичні боєприпаси із запасів США. 

В Одесі на вулиці Балківській на пішохідному переході автомобіль збив дівчинку. Рух на дорозі на той момент не регулювався світлофором через відсутність електропостачання.