Україна й Чехія підпишуть безпекову угоду наступного місяця – прем’єр-міністр Чехії

Джерело: Петр Фіала/X

Україна і Чехія планують укласти безпекову угоду 18 липня, заявив прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала.

“Президент Зеленський і я вчора домовилися, що ми завершимо переговори щодо тексту чесько-української угоди про безпеку до саміту НАТО у Вашингтоні (9-11 липня – ред.). Потім ми підпишемо її на саміті Європейської політичної спільноти у Лондоні 18 липня”, – написав Фіала у соцмережі X.

Це стане уже 21 безпековою угодою, яку підпише Україна.

Нагадаємо, Чехія ініціювала масштабну закупівлю боєприпасів для ЗСУ і долучила до цього низку держав.

  • 23 червня глава Міноборони Чехії Яна Чернохова повідомила, що перші снаряди, закуплені в межах чеської ініціативи, передадуть Україні вже наприкінці червня.
  • Чеська ініціатива щодо прискорення постачань боєприпасів Україні зібрала 1,6 мільярда євро (1,74 мільярда доларів).
  • Командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук повідомив, що Чехія передала перший тренажер винищувача F-16 в одну із бригад тактичної авіації.
  • Чехія, у межах свої ініціативи щодо закупівлі снарядів для України, вже підписала контракт на придбання перших 180 000 боєприпасів.

 

В Одесі 17-річна дівчина випадково застрелила 23-річного військового під час застілля. Вона хотіла зібрати й розібрати автомат.

Водій Tesla в Каліфорнії переконався, що не варто повністю довіряти системі автопілота. Його автомобіль виїхав на залізничні колії у Вудленді. За інформацією місцевої поліції, це сталося через те, що водій не встиг відреагувати на помилку автопілота.

Під час першої з 2018 року офіційної зустрічі глав урядів Німеччини та Польщі Олафа Шольца та Дональда Туска, що відбулася у Варшаві, сторони акцентували на важливості розв’язання спільних питань оборони на тлі російської військової агресії.

Microsoft поінформувала понад десять державних установ й університетів Техасу про те, що фінансовані Росією хакери отримали доступ до електронного листування між ними та компанією.

На сході України лінія активного фронту збільшилась, однак на деяких напрямках зменшилася інтенсивність бойових дій.