В липні Росія головуватиме в Раді безпеки ООН

Джерело: пресслужба ООН

В понеділок, 1 липня, Росія розпочала своє місячне головування в Раді безпеки ООН (РБ ООН) та скликала перше засідання, щоб затвердити порядок денний на наступний місяць й серед запланованих обговорень – атака на Севастополь.

Востаннє країна координувала роботу ключового департаменту глобальної організації  у квітні 2023 року, що тоді викликало широке засудження через повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Під головуванням Росії планується обговорення шляхів “побудови більш справедливого і демократичного світового порядку та шляхів вирішення кризи на Близькому Сході”, а також співпраця між ООН, Організацією Договору про колективну безпеку (ОДКБ), Співдружністю Незалежних Держав (СНД) і Шанхайської організації співробітництва (ШОС), які, які очікується, обговорять в середині липня. 

До того ж постійні представники РФ при ООН Василь Небензя повідомив, що на наступному засіданні РБ ООН буде розглянуто “нещодавню атаку України на цивільну інфраструктуру в Севастополі з використанням тактичних ракет ATACMS, оснащених касетними боєголовками”.

Довідка. Увечері 23 березня повідомляли, що у тимчасово окупованому Криму в Севастополі пролунала низка вибухів. Згодом окупаційний “губернатор” Севастополя Михайло Развожаєв заявив, що це була “наймасованіша атака за останній час”.  Развожаєв додав, що внаслідок падіння уламків в місті є постраждалі та руйнування.

Telegram-канал “Кримський вітер” заявив, що підписники повідомляють про “прильоти” і пожежу в Козачій бухті, у місці розташування 810 бригади морської піхоти. За даними каналу, “дуже сильний” вибух пролунав у районі Балаклави.

Також із посиланням на підписників повідомляють, що “у Севастополі по кораблях приліт, на мисі Фіолент задимлення, в Інкермані стовп диму”.

Командувач Повітряних Сил ЗСУ Микола Олещук написав в Telegram:

Небо і море одного кольору! Дякую льотчикам та морякам за успішну бойову роботу! Крим – НАШ! Разом – до перемоги!

6 липня президент Володимир Зеленський поінформував, що лише за цей тиждень російські війська скинули на територію України понад 600 керованих авіаційних бомб. 

Напередодні другого туру парламентських виборів у Франції 7 липня рейтинг ультраправої партії “Національне об’єднання” на чолі з Марі Ле Пен знижується.

У Генеральному штабі ЗСУ повідомили про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 6 липня. За добу відбулося 123 бойових зіткнення. Станом на сьогодні найгарячішою залишалася ситуація на Покровському напрямку, також війська РФ активізувалися на Лиманському і Курахівському напрямках.

Станом на 6 липня Сили оборони Півдня надалі завдають вогневого ураження по місцях дислокації ворога, вогневих позиціях і тилах, ліквідовуючи особовий склад армії РФ та знищуючи техніку противника.

Активізація бойових зіткнень у кінці червня пов’язана з початком боїв за Торецьк та Нью-Йорк.