На Сумщині затримано агентку ФСБ, яка готувала нові повітряні атаки на регіон

Джерело: Служба безпеки України

Працівники СБУ затримали у Сумській область агентку ФСБ РФ, яка готувала нові повітряні атаки по регіону та намагалась завербувати працівників оборонних підприємств.

За даними слідства, фігурантка – колишня медсестра, прихильниця РФ. Вона підтримувала спілкування зі своїми родичами у Росії та підтримувала війну проти України.

Саме через родичів жінку завербувала ФСБ та визначила їй куратор. Його особу вже встановлено. Це – кадровий працівник одного з регіональних відділів ФСБ РФ.

Головним завданням затриманої був збір геолокацій та актуальної інформації про місцеві підприємства оборонно-промислового комплексу.

Для цього вона регулярно об’їжджала місцевість, а також випитувала потрібну їй інформацію у своїх знайомих під час побутових розмов.

Також вона намагалася встановити контакти з колишніми та діючими працівниками оборонних заводів.

У разі виявлення “однодумців” агентка планувала залучити їх до власної мережі інформаторів і запропонувати гроші від ФСБ.

Втім, Служба безпеки зірвала ворожі плани, задокументувала злочинні дії фігурантки і затримала її на гарячому, коли агентка ФСБ знімала один з об’єктів на відео.

При обшуку у затриманої вилучено мобільні телефони із доказами злочинних дій.

Слідчі Служби безпеки повідомили їй про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Зловмисниця перебуває під вартою. Їй загрожує довічне ув’язнення.

Ввечері 8 липня президент Володимир Зеленський повідомив про наслідки масованого ракетного обстрілу росіянами території України, опублікувавши відповідні кадри. Він нагадав, що “стурбованість” не зупиняє російський терор.

За 2 години 50 хвилин на потреби дитячої лікарні “Охматдит” українці зібрали 114 млн гривень. Кошти зібрані UNITED24 та monobank, а також українськими, міжнародними бізнесами, українцями та донорами з різних країн. Наразі збір не зупиняється.

8 липня Німеччина оновила список військової допомоги Україні. Зокрема Берлін спорядив Patriot, радари, морські дрони та снаряди.

8 липня координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі повідомив, що Сполучені Штати Америки станом на сьогодні не планують скасовувати обмеження для Сил оборони щодо ударів американською зброєю вглиб території Росії.

Громадська організація “Зоопатруль Україна”, котра займається порятунком тварин з небезпечних і деокупованих регіонів країни, повідомила про втрату одного зі своїх підопічних внаслідок масованої ракетної атаки РФ. У притулку помер пес на прізвисько Лабрадор, у нього не витримало серце.