На виборах президента Ірану переміг кандидат-реформіст Масуд Пезешкіан

Джерело: AP

У другому турі президентських виборів в Ірані перемогу здобув Масуд Пезешкіан. Кандидат-реформіст переміг прихильника жорсткої лінії Саїда Джалілі. Він вже пообіцяв зміцнювати зв’язки з Заходом та пом’якшити закон про обов’язкове носіння хіджабу для жінок.

Під час передвиборчої кампанії Пезешкіан пообіцяв не запроваджувати радикальних змін щодо шиїтської теократії Ірану і називав верховного лідера аятоллу Алі Хаменеї остаточним арбітром усіх державних питань у країні.

Та навіть відносно невеликі зміни, запропоновані ним, можуть зіткнутись з опозицією уряду Ірану, який у більшості дотримується жорсткої лінії зокрема щодо боротьби Ізраїля з ХАМАСом у Газі та щодо Заходу.

За підрахунками голосів, за Пезешкіана проголосували 16,3 мільйона іранців, а його суперника Джалілі підтримали 13,5 мільйона осіб. Загалом, за даними МВС Ірану, участь у виборах взяли близько 30 мільйонів мешканців або 49% від усіх повнолітніх мешканців країни, які мають право голосу.

Після оголошення результатів, прихильники Пезешкіана – кардіохірурга та давнього депутата – вийшли на вулиці міст для святкувань.

Хоча під час кампанії Пезешкіан ідентифікував себе з реформістами та відносно поміркованими в іранській теократії, він водночас віддав честь іранській воєнізованій Революційній гвардії, одного разу одягнувши її форму в парламент. Він неодноразово критикував Сполучені Штати і хвалив гвардію за збиття американського безпілотника в 2019 році, кажучи, що це “завдало сильного удару в рот американцям і довело їм, що наша країна не здасться”.

Водночас варто зауважити, що верховного лідера аятоллу Алі Хаменеї залишається особою, яка приймає остаточні рішення щодо державних питань, проте переможець виборів все ж може схилити зовнішню політику країни в бік конфронтації або співпраці із Заходом.

Президент Ібрагім Раїсі, який загинув у травневій катастрофі гелікоптера, вважався протеже Хаменеї та потенційним наступником на посаді верховного лідера.

За даними синоптиків у суботу, 5 жовтня, частина країни опиниться у полоні дощів.

На платформі “YouTube” збільшать тривалість YouTube Shorts.

Генеральна прокуратура Росії подала позов проти низки великих енергетичних компаній Shell, про що свідчать судові документи.

Станом на 22:00 п’ятниці, 4 жовтня, від початку цієї доби на фронті відбулося 97 бойових зіткнень. Найгарячіша ситуація на Курахівському напрямку. Також ворог активний на Покровському, Куп’янському та Лиманському напрямках.

За даними ЗМІ, колишній президент США Барак Обама агітуватиме голосувати за віцепрезидентку США Камалу Гарріс за місяць до виборів.