США скасували військові навчання з Грузією, планують «переглянути відносини»

Джерело: Пентагон

Міністерство оборони США повідомило, що військові навчання з Грузією Noble Partner переносяться на невизначений термін для перегляду двосторонніх відносин. Уряд Грузії звинувачував США у тому, що вони буцімто хочуть відкрити в країні другий фронт проти РФ.

Навчання Noble Partner проводили спільно військами Грузії та армією США в Європі, за участі військових з інших країн. Цього року вони мали відбутися з 25 липня до 6 серпня.

Однак 30 травня уряд США розпочав повний перегляд співпраці з Грузією.

“Рішення відкласти навчання пов’язане з помилковими звинуваченнями грузинського уряду на адресу США та інших західних утворень про тиск на Грузію, щоб відкрити другий фронт проти Росії та пом’якшити тиск на Україну, а також про участь [США] у двох спробах держперевороту проти партії влади [Грузії]”, — пояснили у Пентагоні.

У США запевняють, що продовжать співпрацю з грузинськими силами оборони, щоб зміцнювати здатність Грузії захищати себе.

“Ми ухвалили це рішення нелегко, ми приділяємо велику увагу великій цінності, яку наші союзники та партнери надають навчанням, як-от Noble Partner. Сполучені Штати з нетерпінням чекають майбутніх можливостей співпраці із членами Альянсу та партнерами”, — повідомили в Міноборони США.

  • Парламент Грузії ухвалив у першому читанні законопроєкт, який обмежує права ЛГБТ. Документ забороняє зміну статі, всиновлення та опіку над неповнолітніми для одностатевих пар, а також заходи з “популяризації” одностатевих шлюбів, зміни статі та всиновлення дітей одностатевими парами.
  • Євросоюз може розглянути питання про можливе скасування статусу країни-кандидата щодо Грузії за нещодавнє ухвалення грузинською владою закону “Про прозорість іноземного впливу”.
  • Опозиційні грузинські ЗМІ, посилаючись на свої джерела, повідомили, що влада Грузії готується відновити дипвідносини з Росією та поновити роботу посольства Грузії в Москві.

В Україні триває 955-та доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) сягли понад 659 тисяч осіб.

5 жовтня відзначають Всесвітній день вчителя, Всесвітній день стомованих хворих, Всесвітній день боротьби з менінгітом та Всесвітній день виготовлення листівок. Християни сьогодні вшановують мученицю Харитину.

Вночі 5 жовтня ворог випустив по Україні понад десяток ударних безпілотників та кілька ракет.

За даними синоптиків у суботу, 5 жовтня, частина країни опиниться у полоні дощів.

На платформі “YouTube” збільшать тривалість YouTube Shorts.