ДБР направило до суду 894 обвинувальних акти щодо злочинів проти нацбезпеки

Джерело: пресслужба ДБР

З початку повномасштабного вторгнення РФ Державне бюро розслідувань направило до суду майже 900 обвинувальних актів, продовжуючи системну роботу з викриття державних зрадників та колаборантів.

Національна безпека – це ключовий елемент, завдяки якому країна має можливість розвиватися та забезпечувати дотримання основних принципів правової держави.

На основі зібраних доказів у межах відкритих кримінальних проваджень, особи, які зрадили Україну під час війни притягаються до відповідальності.

У повідомленні зауважили, що за деякими кримінальними провадженнями станом на сьогодні суди вже призначили реальні терміни ув’язнення затриманим перебіжчикам.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення ДБР завершило та продовжує розслідування 2 тис. 275 кримінальних проваджень щодо злочинів проти національної безпеки нашої держави.

Серед них:

  • 1 тис. 679 кримінальні провадження – за фактом державної зради (ст. 111 КК України),
  • 460 кримінальних проваджень – за фактом колабораційної діяльності (ст. 111-1 КК України),
  • 38 кримінальних проваджень – щодо пособників державі-агресору (ст. 111-2 КК України) та інші.

Наразі, за результатами проведення досудових розслідувань:

  • 1 тис. 146 особам повідомлено про підозру,
  • 537 осіб оголошено в розшук,
  • 1 тис. 316 осіб перевіряються на причетність до державної зради та колабораційної діяльності,
  • 894 обвинувальних акти направлено до суду.

  • Працівники СБУ затримали ще двох колаборанток, які допомагали військам РФ на початку повномасштабного вторгнення. Мовиться про мешканок Харківської та Херсонської областей.
  • У Херсонській області затримано двох колаборанток, які працювали на РФ у період окупації правобережної частини регіону.
  • Співробітники Служби безпеки України затримали ворожого диверсанта, який підпалював стратегічні енергооб’єкти на Одещині. Ним виявився громадянин сусідньої європейської країни, який проживав в Україні та працював на ФСБ РФ.
  • На Донеччині виявлено та затримано російську інформаторку, яка передувала ворогу дані про позиції ЗСУ та закликала до вбивства українських полонених.

У Молдові затримали двох осіб, які допомагали українським чоловікам незаконно перетинати кордон.

Аналітики Інституту вивчення війни проаналізували заяви директора Центрального розвідувального управління (ЦРУ) Вільяма Бернса щодо погроз Росії застосувати ядерну зброю.

Російська опозиція не спроможна буде змінити ситуацію в країні, якщо прагнутиме сподобатися максимальному числу росіян, вважає колумніст DW Костянтин Еггерт.

Міністерство закордонних справ України засуджує прем’єру фільму “Росіяни на війні” у межах Венеційського кінофестивалю. Відомство направило відповідний лист до Венеційської бієнале.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що нині Сили оборони вже взяли під контроль близько 1300 квадратних кілометрів у Курській області РФ від початку наступу.