НАТО приховує тріщини після того, як Зеленський втратив холоднокровність – Bloomberg

Джерело: Bloomberg

У вівторок, 11 липня, президент України Володимир Зеленський назвав “абсурдним” небажанням надати країні чіткий графік членства. Висловлювання Зеленського обурило деяких союзників України. 

“Треба охолонути і подивитися на повний пакет”, – сказали Зеленському. 

Зрештою, він отримав оновлені зобов’язання щодо можливого членства та нових гарантій безпеки від країн G7. 

“Подобається нам це чи ні, але люди хочуть бачити вдячність”, — сказав наступного ранку журналістам міністр оборони Великобританії Бен Воллес. “Ви переконуєте країни відмовитися від своїх запасів зброї та боєприпасів”, – додав він.   

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив у вівторок в інтерв’ю Bloomberg Television, що Україна сподівалася отримати офіційне запрошення приєднатися до НАТО на саміті, навіть якщо членство та пов’язані з ним колективні оборонні зобов’язання будуть офіційно оформлені лише після закінчення війни. Інші дипломати сказали, що цього не станеться. 

“Був брак політичної волі”, — сказав Кулеба 

Коли Зеленський таки потрапив на саміт, його зустріли відвертою критикою з боку кількох інших лідерів, які дали зрозуміти, що він перейшов межу. 

Пізніше Зеленський сказав журналістам:

“Ми розуміємо, що дехто зараз боїться говорити про наше членство в НАТО, тому що боїться світової війни”.

Він додав, що Україна погоджується з тим, що вона може приєднатися до НАТО тільки тоді, коли закінчиться війна.

Пізніше президент сказав, що хоче висловити “слова вдячності” за кроки союзників, які допомагають Україні.

“Ми подбаємо про те, щоб ви отримали те, що вам потрібно. І я з нетерпінням чекаю дня, коли ми проведемо зустріч, щоб відсвяткувати ваше офіційне членство в НАТО”, – сказав президент США Джо Байден.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.