В ЄС принаймні удвічі переоцінили свої можливості з виробництва снарядів для України

Джерело: дослідженняя проєкту “Схеми”

Європейський Союз щонайменше вдвічі переоцінює свої потужності з виробництва артилерійських снарядів калібру 155 мм і порушує обіцянки обсягів постачань в Україну. За даними журналістського розслідування, європейські виробники здатні виготовляти приблизно вдвічі менше боєприпасів (БК), ніж заявляє Брюссель.

Опитування охопило виробників і покупців боєприпасів, урядовців, політичних радників і військових експертів у країнах-членах ЄС та в Україні. Воно свідчить, що європейські виробники здатні виготовити значно менше боєприпасів, ніж офіційно заявляє ЄС.

Високопоставлені джерела в урядах та збройовій галузі ЄС звинуватили у затримках надходження боєприпасів до України бюрократію та повільність ЄС. Однією з причин скорочення обсягів постачання боєприпасів називають невідповідну оцінку ЄС власних виробничих потужностей.

Станом на червень 2024 року, ЄС надав Україні вдвічі менше снарядів, ніж обіцяв, до того ж, зі значним запізненням. Навесні 2024 року Єврокомісія заявила, що завдяки її зусиллям європейські потужності з виробництва 155-мм снарядів сягнули 1 млн БК на рік.

Раніше єврокомісар з питань внутрішньої торгівлі та послуг Тьєррі Бретон казав, що до кінця 2024 року виробники ЄС вийдуть на спроможність виробництва в 1,7 млн снарядів на рік. Вони розраховували, що їхня кількість й надалі зростатиме.

“У 2025 році ми повинні мати потужність 2,5 млн снарядів на рік – виробничу потужність, порівнянну з російською”, – заявляв він.

Високопоставлені ж джерела в європейській збройовій промисловості кажуть, що реальні потужності – менші принаймні на третину.

“Це (європейська виробнича спроможність – ред.) беззаперечно менше від 500 000 снарядів на 2024 рік. Ось такі вони, спільні потужності. Це дуже далеко від 1,4 млн або 1,7 млн, про які казали Боррель і Бретон”, – заявив поінформований представник європейської промисловості на умовах анонімності.

Джерело, обізнане в артилерійському виробництві Словаччини, каже, що слова лідерів ЄС не є обґрунтованими. Нинішня загальна потужність сягає близько 580 тисяч одиниць на рік і зростання виробництва по всій Європі відстає.

Журналісти запитали Єврокомісію про невідповідність слів посадовців ЄС та знайдених медіа даних. В ЄК заявили, що їхня оцінка європейських виробничих потужностей ґрунтується на “фактах” і “бере до уваги поточні інвестиції” в індустрію.

Представники збройових компаній зазначили, що проблема полягає у всесвітньому дефіциті пороху та вибухових речовин. Другою є проблема у нестачі коштів для фінансування промисловості. Причиною для цього є те, що влада західних країн неохоче підписує з індустрією довгострокові контракти.

У внутрішньому документі Rheinmetall від січня 2024 року зазначено, що річна потужність виробництва боєприпасів у Західній Європі становить близько 550 000 снарядів 155-мм калібру. Компанія Rheinmetall на початку 2024 року казала, що сама може виготовити 350 000 снарядів. Натомість решта провідних гравців на ринку ЄС може виготовити ще 200 000 снарядів.

В Європі також не вистачає вкрай необхідних для створення боєприпасів порохів та тротилу.

“Неможливо подвоїти потужність виробництва вибухівки за лічені дні, тижні чи місяці,” – сказав речник чеського виробника вибухівки Explosia Мартін Венцл.

Микола Бєлєсков, воєнний аналітик Національного інституту стратегічних досліджень та благодійного фонду “Повернись живим”, зазначив, що ринок реагує, але не так швидко, як хотілося б.

“30 років ніхто не інвестував у це – на рівні людей, виробничих потужностей і комплектування, а тепер усі кинулися до цього обмеженого пулу людей, виробництв і комплектування. Зрозуміло, що (збільшення виробництва в ЄС – ред.) потребуватиме часу”, – сказав він.

До того ж, не всі снаряди, вироблені в ЄС, направляються до України. Країни ЄС мусять поповнювати власні запаси і виконувати вимогу НАТО щодо наявності достатньої кількості снарядів на своїх складах.

“Я думаю, що в Європі є, можливо, лише кілька країн, які мають запаси снарядів 155-мм на 30 днів (можливих бойових дій високої інтенсивності – ред.)”, – сказав постійний секретар міністерства оборони Естонії Кусті Салм.

У США кажуть, що за весь час відправили в Україну 3 млн артилерійських снарядів калібру 155 мм. Крім скоординованої підтримки ЄС, низка європейських країн окремо передає Україні боєприпаси, хоча здебільшого не розповсюджують інформацію про обсяги такої допомоги.

За словами міністра оборони України Рустема Умєрова, нині Сили оборони потребують 200 тисяч снарядів на місяць. Втім, ЄС та США разом узяті не можуть задовольнити цю потребу.

Україна завершила випробування власних 155-мм снарядів стандарту НАТО і планує розпочати їх масове виробництво у другій половині 2024 року, про що повідомило Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості. Однак, міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін вважає, що самотужки Україна ніколи не зможе задовольнити внутрішню потребу у снарядах.

Згідно з дослідженням “Схем”, наразі Україна має на озброєнні щонайменше 12 типів 155-мм артилерії стандарту НАТО з усього світу, а також 155-мм самохідну гаубицю “Богдана” українського виробництва. За словами Бєлєскова, загальна кількість артустановок 155-мм, що є в розпорядженні України, зросла з однієї на початку вторгнення до 500-600 одиниць нині.

У документах, які отримали “Схеми”, зазначено, що українські військові мали досвід роботи з понад 20 різними типами снарядів лише 155-мм калібру стандарту НАТО. Така велика різноманітність боєприпасів змушує військових переналаштовувати свою зброю під кожен новий тип снаряда, що ускладнює роботу. В Укроборонпромі стверджують, що снаряди калібру 155-мм українського виробництва будуть сумісні з усіма видами артилерії того ж калібру. За підрахунками журналістів “Схем”, в Україні є щонайменше 13 видів артустановок 155-мм калібру.

Україна також закуповує на світовому ринку будь-які боєприпаси, які може собі дозволити. За даними джерел у збройовій галузі, ціна одного пострілу калібру 155-мм коливається від 3000 до 5000 євро. Водночас вартість більш просунутих та ексклюзивних снарядів може сягати 8000 євро за одиницю. Митні дані ImportGenius за липень 2023 року свідчать, що лише того місяця Україна імпортувала снарядів 155-мм калібру на понад 39 млн євро.

Речник ОУВ “Таврія” полковник Владислав Волошин поінформував, що на Півдні російські війська застосовують тактику малих штурмових груп, із чисельністю особового складу до відділення, переважно без допомоги важкої техніки.

На фронті, у війні проти росіян, загинув військовий НГУ Василь Особа, — чоловік доньки мовознавиці Ірини Фаріон Софії Семчишин.

Офіцер 15 бригади оперативного призначення “Кара-Даг” НГУ Віталій Міловідов відзначив, що на Покровському напрямку вже протягом тижня ворог знову вдається до застосування броньованої техніки.

На Харківському напрямку загинув російський опозиційний активіст Ільдар Дадін, який воював на стороні Збройних Сил України.

Речник Військово-Морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук зауважив, що російські війська перекидають ракети С-300 до систем ППО поблизу Керченського мосту, адже вони там їм дуже потрібні.