Повені, пожежі та смертоносна спека: планета на межі – WP

Джерело: The Washington Post

Вчені пояснюють, що повені, хвилі сильної спеки, лісові пожежі спричинені зміною клімату і такі природні катастрофи будуть посилюватись через нагрівання планети. 

Дослідження показують, що викиди парникових газів людиною, особливо від спалювання викопного палива, підвищили температуру Землі приблизно на 1,2 градуса Цельсія у порівнянні з доіндустріальним рівнем. 

Згідно з даними Міжурядової групи експертів зі зміни клімату, якщо людство радикально не змінить способи подорожей, виробництва енергії та виробництва їжі, глобальна середня температура підвищиться більш ніж на 3 градуси Цельсія, що призведе до катастроф.

“Це не нова норма. Ми не знаємо, що таке нова норма. Нова норма стане такою, якою вона є, коли ми припинимо спалювати викопне паливо… а ми й близько не робимо цього”, – сказала Фрідеріке Отто, кліматолог з Імперського коледжу Лондона.

Дослідники зазначають, що на даний момент зв’язок між зміною клімату та погодними катаклізмами абсолютно очевидний. Коли середня температура на планеті вища, хвилі спеки можуть досягати нечуваних раніше екстремальних значень. 

Дослідники клімату, такі як Дженніфер Френсіс, побоюються, що ескалація спеки може призвести до смертельних жертв.

“Ми бачимо, що температури перевищують ті, які можуть підтримувати життя. Деякі місця стають непридатними для проживання. Усі ці рекорди б’ються наліво і направо, і я сподіваюся, що люди почнуть складати це у своїх головах. Ці речі не повинні відбуватися. Це все пов’язано з тим, що ми нагріваємо планету”,  — сказала Френсіс.

Зворотний бік цього явища полягає в тому, що тепліша та вологіша атмосфера також збільшує кількість дощу, який може випасти. Цього тижня у Вермонті та Нью-Йорку лише за два дні випало приблизно двомісячна кількість опадів.

Наслідки екстремальних опадів є ще більш катастрофічними в бідніших країнах, де люди та уряди мають набагато менше ресурсів, щоб впоратися з цим. 

Рейчел Безнер Керр, соціолог Корнелльського університету, втратила двох близьких колег цієї весни, коли раптова повінь обрушилася на північ країни.

“Це одна з тих гірких іроній. Вони намагалися знайти рішення. … Але ці частини світу, які так мало сприяють цій проблемі, стикаються з багатьма найгіршими наслідками”, – зазначила Рейчел Безнер.

Міжурядова група експертів зі зміни клімату закликала країни приблизно вдвічі скоротити викиди до кінця десятиліття та ліквідувати забруднення, що нагріває планету до середини століття. Люди можуть вивільнити ще близько 500 гігатонн вуглекислого газу, щоб рівномірно підтримувати потепління нижче контрольованого порогу.

Але минулого року глобальні викиди вуглекислого газу досягли рекордного рівня, і уряди продовжують схвалювати нові проєкти використання викопного палива.

У РФ судять громадянина Сполучених Штатів, якого звинувачують у бойових діях проти Росії на боці України. Прокурори вимагають сім років за ґратами.

Українські військові успішно вдарили по трьох командних пунктах російської армії, про що повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

Новий звіт вказує, що економіка Великобританії втрачає 11 мільярдів фунтів (13 мільярдів євро) щороку через відсутність жінок на роботі через болісні менструації, ендометріоз, фіброміому та кісти яєчників.

На жаль, багато херсонців, які пережили війну в умовах окупації, не змогли залишитися у своєму…

За даними ЗМІ, половину снарядів, які РФ застосовує у війні проти України, вона отримує з Північної Кореї. Мовиться про близько 3 000 000 снарядів на рік.