Російські магнати отримали $11 мільярдів дивідендів, попри санкції – Bloomberg

Джерело: Bloomberg

У 2023 році щонайменше десяток російських бізнесменів заробили понад 1 трильйон рублів ($11,3 мільярда) через відновлення виплат дивідендів.

Найбільше заробив Вагіт Алекперов, ключовий акціонер і колишній президент ПАТ «Лукойл». Він отримав 186 мільярдів рублів дивідендів. Алекперов – під санкціями Великої Британії та Австралії, але уникнув покарань США та ЄС.

Олексій Мордашов (ПАТ “Северсталь”) отримав 148 мільярдів рублів, а Володимир Лісін, ПАТ “Новолипецький металургійний комбінат” – 121 мільярд рублів. Мордашов – під санкціями США, Великої Британії та ЄС, а Лісін не має вагомих обмежень.

До списку також увійшли соратник Путіна мільярдер Геннадій Тимченко та Тетяна Литвиненко. Чоловік Тетяни, Володимир Литвиненко, є ректором Санкт-Петербурзького гірничого університету, де Путін здобув докторський ступінь у 1997 році.  Також Литвиненко допомагав Путіну в передвиборчій кампанії.

США та їхні союзники ввели санкції проти Росії після її вторгнення у лютому 2022 року. Це призвело до зупинення багатьма компаніями виплати дивідендів через неясність щодо можливого економічного колапсу. Проте, попри санкції, російська економіка змогла адаптуватися, а її компанії знайшли нові ринки в Китаї, Індії та інших країнах.

Мільярдери мають проблеми, куди інвестувати дивіденди. Через санкції вони звернулися до внутрішнього ринку. У травні приватні інвестори вклали на Московській біржі рекордні 116,3 млрд рублів.

Інвестиції в російську промисловість зросли на 14,5% у першому кварталі, до майже 6 трлн рублів. Але внутрішні можливості –обмежені.

“Існує просто занадто багато невизначеності, щоб магнати могли робити великі інвестиції в цей час, особливо коли вони можуть отримати високі процентні ставки в російських банках за рублевими депозитами. Для більшості з них найрозумнішим варіантом дій є вичікування”, – каже Кріс Вафер, генеральний директор Macro-Advisory Ltd.

Росія проводить інформаційні маніпуляції, часто маскуючи їх під українські ініціативи, зокрема через створення псевдоукраїнських сторінок у соцмережах.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у п’ятницю, 20 вересня, здійснить візит до України.

Згідно з листом, який Reuters опублікував у четвер, Німеччина має намір схвалити близько 400 мільйонів євро військової допомоги Україні.

Студія “Квартал 95” без дозволу використала відео загиблого захисника Юрія Назаренка у випуску 25 серпня 2024 року. Це викликало обурення у близьких загиблого.

З Яною Баріновою Букви зустрілися у Відні (Австрія), в межах щорічної події viennacontemporary – провідного…