У Кабміні дозволили приховувати аукціони для оборонних закупівель

Джерело: урядовий портал 

Від 5 липня уряд дозволив не публікувати дані про оборонні закупівлі та розташування постачальників. У Кабміні внесли зміни до правил проведення публічних закупівель, як стало відомо 8 липня.

У публікації зазначено, що цим кроком вони підвищили безпеку учасників торгів, зменшили можливості для зловживань замовників та розширили перелік підстав для закупівель без відкритих торгів.

Рішенням уряду розширено перелік підстав для закупівель без використання електронної системи закупівель.

Закупівлі для ЗСУ, військових формувань, Вищих військових навчальних закладів, правоохоронних органів, ДСНС, а також “Укрзалізниці” для ремонтів та відновлення техніки тепер можуть здійснюватися без використання відкритих торгів або електронного каталогу.

Для підвищення безпеки замовників, постачальників та виконавців, замовники можуть не вказувати конкретне місцезнаходження підприємства, зазначаючи лише район чи область. Це ускладнить ворогу пошук його місцезнаходження.

“Ми внесли низку змін, які за необхідності мають захистити від ворога інформацію про місцезнаходження підприємств-виконавців та постачальників. Крім того, закупівлі замовників для нагальних оборонних потреб за рахунок місцевих та інших публічних бюджетів буде проводитись без застосування відкритих торгів або електронного каталогу. Такі договори будуть оприлюднені в електронній системі закупівель через 90 днів з дня припинення або скасування правового режиму воєнного стану”, – повідомила заступниця міністра економіки України Надія Бігун.

Також уряд зобов’язав замовників формувати перелік документів, які подають учасники процедури закупівлі. А саме два окремих додатки до тендерної документації, що спростить їх пошук і сприятиме добросовісній конкуренції.

Крім того, замовники можуть закуповувати товари у країн-партнерів, з якими Україна уклала угоди про вільні державні закупівлі, без нижньої межі.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.

Президент України Володимир Зеленський відхилив візит Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша в Україну через його участь у саміті в Росії, повідомило джерело AFP.

За даними Sinoptik.ua, погода на вихідних буде теплою, малохмарною, без опадів і сильного вітру —…