Держава повністю відбудує «Охматдит», роботи починають вже зараз, — Шмигаль

Джерело: Денис Шмигаль/Telegram

Прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що держава повністю відбудує дитячу лікарню “Охматдит”, яку атакувала Росія. 

За словами прем’єра, з резервного фонду держбюджету вже спрямували 100 мільйонів гривень на першочергові роботи з відновлення клініки. 

“Далі будемо збільшувати фінансування в міру того, як буде підготовлено проєкт відбудови”, – сказав Шмигаль.

Він додав, що кожній родині, яка постраждала від масованої атаки РФ 8 липня, виділять по 10 800 грн допомоги на кожного члена родини. 

Також вже знайдено локацію, куди перемістять лікарів та пацієнтів зі зруйнованих та пошкоджених корпусів – у Київські обласні клінічні лікарні №1 та №2.

Шмигаль подякував усім, хто долучився до ліквідації наслідків російської атаки й додав, що за кілька годин  на користь “Охматдиту” через платформу United24 вдалося зібрати 100 млн грн. Ці кошти також використають для відновлення лікарні.

Ввечері 17 вересня російські війська масовано атакували Запорізьку область. Внаслідок обстрілу загинуло двоє осіб та пʼятеро отримали поранення, повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

Військовослужбовці 12-ї бригади спеціального призначення “Азов” Національної гвардії України прикинулися російськими розвідниками, аби захопити у полон трьох солдатів РФ.

Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови продовжує фіксувати системні порушення мовних прав громадян України в інтернеті. З початку 2024 року надійшла 421 скарга щодо порушення частини шостої статті 27 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, котра регламентує використання державної мови в мережі інтернет (що майже на 50% менше, ніж за цей період у 2023 році).

В ООН заявили про готовність прибути на територію Курської області, підконтрольну Силам оборони. Водночас організація виявляється потребує “дозволу” Російської Федерації.

16 вересня президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт № 11507 про включення Сил безпілотних систем до окремих родів сил Збройних сил України.