Чому діють відключення, що таке черга і скільки годин не буде світла: відповіді «Укренерго»

Джерело: “Укренерго”

В “Укренерго відповіли на найпоширеніші запитання споживачів про відключення електроенергії.

Що таке черга?

Споживачі по всій Україні, крім об’єктів критичної інфраструктури, поділені на шість черг. 

Черга – це група побутових споживачів та бізнесу, які споживають певну кількість мегават. 

Споживання в областях відрізняється за обсягами, оскільки залежить від рівня споживання критичної інфраструктури, та кількості промислових підприємств, які імпортують понад 80% обсягу свого споживання (їх відключати не можна, відповідно до постанови Кабінету міністрів). 

Як споживання обмежується за чергами?

Диспетчерський центр “Укренерго” визначає, скільки саме черг одночасно застосовувати для компенсації дефіциту енергії в системі. 

Дефіцит – це нестача електроенергії в системі, коли рівень споживання значно перевищує обсяг виробленої українськими станціями та імпортованої з ЄС електроенергії . 

Диспетчерський центр “Укренерго” повинен збалансовувати рівень споживання до рівня наявної енергії в системі для уникнення масштабної аварійної ситуації.

Тривалість черги, яку чергу відключати саме зараз, коли перемкнути на іншу чергу – визначають обленерго у кожному регіоні. 

Скільки годин не буде світла?

Якщо застосовують одну чергу графіків відключень – це 4 години обмежень на добу, дві черги – 8 годин обмежень, три черги – 12 годин обмежень, чотири черги – понад 12 годин обмежень.

Відповідні графіки для кожного регіону формують обленерго. “Укренерго” визначає лише кількість черг, яку одночасно мають відключити всі обленерго в країні.

Інформацію про те, який у вас графік погодинних відключень, можна переглянути на офіційних сайтах обленерго та на їхніх сторінках у соцмережах.

Як може не бути світла 12 годин, якщо черги діють, наприклад, з 16:00 до 18:00?

Коли три черги графіків відключень діють протягом всієї доби, то це означає, що в цю добу у вас сумарно буде 12 годин без світла. 

Якщо, наприклад, три черги відключень діють декілька годин, то для енергетиків це означає, що більша кількість споживачів обмежена в цей період.

Що таке “Укренерго” та обленерго, і за що вони відповідають?

НЕК “Укренерго” – державний оператор енергосистеми України (оператор системи передачі). 

“Укренерго”:

  • транспортує (передає) електроенергію магістральними високовольтними мережами класом напруги від 750000 вольтів до 220 000 вольтів від електростанцій до мереж обленерго;
  • стежить за балансом між виробленою всіма українськими електростанціями енергією та рівнем споживання в країні.

Обленерго:

  • у кожному регіоні є оператор, який розподіляє електроенергію з мережі “Укренерго” до споживачів мережами класом напруги від 110 000 вольтів до 220 вольтів. 

“Укренерго” не постачає електроенергію безпосередньо споживачам, не визначає, з яких адрес споживачів складаються черги та не формує графіки відключень у будь-якому регіоні. Це – функції обленерго.

Чому обмежують споживання?

Головною причиною обмеження електроспоживання є наслідки восьми ракетних і дронових атак РФ по українських електростанціях. Втрати української енергосистеми перевищують 9 ГВт потужності, що еквівалентно споживанню у пікові години влітку Нідерландів або Фінляндії.

Ввечері 17 вересня російські війська масовано атакували Запорізьку область. Внаслідок обстрілу загинуло двоє осіб та пʼятеро отримали поранення, повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

Військовослужбовці 12-ї бригади спеціального призначення “Азов” Національної гвардії України прикинулися російськими розвідниками, аби захопити у полон трьох солдатів РФ.

Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови продовжує фіксувати системні порушення мовних прав громадян України в інтернеті. З початку 2024 року надійшла 421 скарга щодо порушення частини шостої статті 27 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, котра регламентує використання державної мови в мережі інтернет (що майже на 50% менше, ніж за цей період у 2023 році).

Лідер Християнсько-демократичної спілки Фрідріх Мерц буде кандидатом на пост канцлера від опозиційного блоку ХДС/ХСС.

Міністерка з питань міграції та надання притулку Нідерландів Марьолейн Фабер заявила, що уряд у Гаазі хоче оголосити надзвичайний стан, щоб призупинити дію деяких частин закону про надання притулку.