Доходи РФ від експорту нафти впали до 4-місячного мінімуму

Джерело: Bloomberg

За даними Міжнародного енергетичного агентства, доходи Росії від експорту нафти впали до мінімуму з лютого на тлі менших обсягів поставок.

Зокрема у червні дохід РФ від експорту нафти становив 16,7 мільярда доларів, що 1,2% менше ніж у травні. Та попри це, навіть такий дохід на 23% більший, аніж минулого року.

Зменшення доходів – це результат скорочення експорту. За даними, у червні Росія експортувала щоденно 7,6 мільйона барелів, тоді як у травні – 7,7 мільйона барелів на день.

Середньозважена ціна нафти в країні в червні дещо зросла до 70,39 долара за барель з 70,05 долара у травні, але вищі ціни не компенсували зниження експортних потоків. Російські барелі в середньому продовжували торгуватися значно вище межі ціни в 60 доларів, встановленої промислово розвиненими країнами G7 у відповідь на вторгнення Росії в Україну.

Нафтова галузь є ключовим джерелом доходів для російського бюджету. Але постійне зниження обсягів російського експорту нафти, що триває з березня, за оцінками МЕА, не свідчить про загальний менший потік грошей у скарбницю Кремля.

Російські податки на нафту, які приносять надходження до бюджету, в основному базуються на обсягах видобутку нафти, ціні національних барелів і обмінному курсі рубля до долара. Доходи можуть суттєво коливатися від місяця до місяця, частково відображаючи графік деяких фіскальних платежів.

У червні податки на нафту принесли російському бюджету близько 6,7 мільярда доларів, що майже на 50% більше, ніж рік тому, свідчать. Порівняно з травнем доходи знизилися на 6,6% через нижчу ціну на Urals, ключову експортну суміш Росії.

23 жовтня Європейський банк реконструкції та розвитку підписав угоду з Харковом на 25 мільйонів євро кредитних ресурсів та 10 мільйонів євро безповоротного гранту.

Міністерство охорони здоровʼя України створило механізми для проведення щеплення проти грипу в аптеках. Ініціатива спрямована на покращення доступу українців до цієї медичної послуги та дозволяє оперативно реагувати на епідемічні загрози.

Станом на 23 жовтня, внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ, в Україні постраждало більше ніж 2230 дітей.

В Офісі Генерального прокурора розслідують можливі зловживання під час отримання прокурорами груп інвалідності. Згідно з попередніми результатами, загалом показник кількості осіб з інвалідністю в органах прокуратури не перевищує 10% по регіонам.

Генсек ООН Антоніу Гутерреш прилетів до Казані на саміт БРІКС і спробував коровай. Його візит до Росії різко розкритикував заступник головного редактора Bild Пауль Ронцхаймер.