У Казахстані закликали позбутись цінних паперів РФ через західні санкції

Джерело: The Moscow Times

Центральний депозитарій цінних паперів Казахстану закликав своїх клієнтів вивести російські цінні папери з обігу. Рішення зумовлене блокувальними санкціями США проти російського Національного розрахункового депозитарію.

На обліку в депозитарії перебувають близько 140 видів цінних паперів з префіксом RU, включаючи державні та корпоративні облігації та акції. Центральний депозитарій рекомендує клієнтам завершити всі розрахунки і позбутися цінних паперів РФ.

У листі мовиться, що вони рекомендують завершити всі розрахунки та позбавити казахстанський депозитарій паперів з російськими ISIN. Казахстанський депозитарій не хоче бачити ці папери в портфелях, – зауважила СЕО європейського брокера Mind Money Юлія Хандошко.

У разі ж, якщо клієнти не надішлють доручення про виведення російських паперів, активи виявляться фактично замороженими на рахунках.

Повідомляється, що у 2022 році брокери Казахстану уклали угоди з російськими облігаціями федеральної позики на суму у 1,4 млрд доларів. У депозитарій також перевели акцій на 104,6 млн доларів та інші фінансові інструменти на суму майже 4,2 млрд доларів.

Варто зауважити, у червні заступник прем’єр-міністра Казахстану Серік Жумангарин заявив, що країна не підтримує санкцій заходу проти Росії, однак, безумовно дотримуватиметься, позаяк це навіть вигідно “з економічного погляду”.

Наприкінці травня у The Moscow Times  повідомили, що представник однієї з компаній, яка займається імпортом автокомплектування, розповів, що російський бізнес постав перед новими складнощами у Казахстані, який використовувався російською стороною як транзитний “хаб” для розрахунків з Китаєм та імпорту китайських товарів. За словами джерела, кілька казахстанських банків припинили переказувати гроші з РФ до КНР. Як причину банкіри називають те, що найбільший у Китаї Bank of China регулярно повертає казахстанські платежі за санкційні види продукції.

Казахстан поки що досі є ключовим торговим партнером РФ на пострадянському просторі, який входить до військового блоку ОДКБ та Євразійського економічного союзу.

Культовий персонаж DC Бетмен, який вперше дебютував у коміксах у березні 1939 року, отримає зірку на Голлівудській алеї слави.

Через декілька днів після того, як регулювальні органи на два місяці зупинили польоти ракети Starship компанії SpaceX на Марс, фірмі Ілона Маска загрожує великий штраф за ймовірні порушення безпеки двох запусків минулого року.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 20 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо у вечірні години максимального споживання.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.