Україна і Румунія підписали безпекову угоду: про що йдеться у документі

Джерело: Офіс Президента України

Президент України Володимир Зеленський та президент Румунії Клаус Йоганніс підписали двосторонню угоду про співпрацю в галузі безпеки між країнами.

Румунія продовжить підтримувати Україну, як у 2022-2024 роках, і передасть обіцяну систему протиповітряної оборони Patriot. Також сусідня країна сприятиме швидкому транзиту техніки до України.

Угода включає співпрацю для безпеки в Чорноморському регіоні, розмінування Чорного моря.

Румунія підтримуватиме оборонну промисловість України та допомагатиме навчати українських пілотів F-16.

Договір охоплює розвідку, кібербезпеку, інформаційну безпеку, гуманітарне розмінування, санкції та відновлення України.

Також передбачено, що країна повинна відреагувати протягом 24 годин у разі повторної агресії Росії або ескалації.

  • 10 липня у Вашингтоні президент Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Люксембургу Люк Фріден уклали угоду про довготривалу співпрацю у сфері безпеки.
  • 8 липня Зеленський та прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск підписали у Варшаві угоду про гарантії безпеки.
  • 13 червня президент США Джо Байден і Президент України Володимир Зеленський підписали 10-річну двосторонню угоду про гарантії, спрямовану на зміцнення оборони України від російських загарбників.
  • 27 червня у Брюсселі президент Володимир Зеленський підписав угоди про гарантії безпеки з главою Литви Гітанасом Науседою та прем’єр-міністеркою Естонії Каєю Каллас.
  • Україна і Чехія планують укласти безпекову угоду 18 липня, заявив прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс відреагував на візит Генсека ООН Антоніу Гутерреша до російської Казані, де проходив саміт країн БРІКС.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.

Президент України Володимир Зеленський відхилив візит Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша в Україну через його участь у саміті в Росії, повідомило джерело AFP.