Польський сейм визнав депортацію кримських татар геноцидом

Джерело: Представництво Президента України в АР Крим

Сейм (нижня палата парламенту) Польщі визнав депортацію кримських татар з Криму у 1944 році та її наслідки актом геноциду.

Рішення мало високу підтримку — 414 голосів “за”, 16 “проти” і 2 утримались.

У травні 1944 року за наказом Сталіна понад 200 тисяч кримських татар були депортовані зі своїх домівок у Криму до Центральної Азії та на Урал. Мінімум 46% населення загинули в дорозі або у перші роки заслання. Півострів став об’єктом тотальної русифікації, що призвело до знищення навіть найменших згадок про кримських татар.

Цьогоріч виповнилося 80 років з депортації кримських татар. У 2015 році Україна, у 2019 році – Латвія та Литва, а у 2022 році – Канада визнали це геноцидом.

У травні цього року Верховна Рада України звернулася до міжнародних організацій і парламентських асамблей із закликом також визнати депортацію 1944 року актом геноциду кримськотатарського народу.

Згідно зі звітом Управління ООН з наркотиків та злочинності (UNODC), впливові злочинні угруповання в Південно-Східній Азії активно використовують месенджер Telegram для здійснення широкомасштабної незаконної діяльності. 

У Костянтинівці Донецької області рятувальники протягом майже двох діб гасили пожежу, що виникла внаслідок атаки російських військ.

Вірус пташиного грипу типу H5N1 став причиною смерті 47 тигрів, трьох левів і пантери у зоопарках В’єтнаму.

У Києві повідомили про підозру чоловіку, котрий щосили вдарив пуделя ногою по голові. За жорстоке поводження з твариною йому загрожує тривалий термін ув’язнення.

Вчені з Китаю розробили нитку для хірургічного шва, яка прискорює загоєння ран і знижує ризик інфекції завдяки електростимуляції. Новий шовний матеріал генерує електричний заряд під час навантаження, що відбувається під час руху, допомагаючи загоєнню тканин.