Росія та Іран працюють над поглибленням відносин і співпраці – ISW

Джерело: ISW

За оцінками аналітиків Інституту вивчення війни, Іран і Росія продовжують демонструвати бажання поглиблювати двосторонні відносини та співпрацю.

Як зазначається, новообраний президент Ірану Масуд Пезешкіан опублікував статтю в Tehran Times, в якій похвалив Китайську Народну Республіку і Росію за підтримку Ірану в “складні часи”.

Пезешкіан заявив, що Росія є “цінним стратегічним союзником і сусідом” Ірану, і що його уряд залишатиметься відданим розширенню і наданню пріоритетів двосторонньому і багатосторонньому співробітництву з РФ.

Також він стверджує, що Іран “прагне миру” між Росією і Україною і готовий підтримувати ініціативи, спрямовані на досягнення миру.

Тим часом посол Росії в Ірані Олексій Дєдов заявив, що РФ буде продовжувати той самий стратегічний курс з Іраном під керівництвом Пезешкіана, який проводила за часів покійного президента Ірану Ібрагіма Раїсі.

За словами Дєдова, Росія готова розглянути пропозиції мирного посередництва з боку Ірану, хоча президент РФ Володимир Путін нещодавно відкинув можливість будь-яких посередницьких зусиль третьої сторони між Росією та Україною.

Водночас він додав, що Росія та Іран підпишуть угоду про стратегічне партнерство в “осяжному майбутньому”.

  • У другому турі президентських виборів в Ірані перемогу здобув Масуд Пезешкіан. Кандидат-реформіст переміг прихильника жорсткої лінії Саїда Джалілі. Він вже пообіцяв зміцнювати зв’язки з Заходом та пом’якшити закон про обов’язкове носіння хіджабу для жінок.

Протягом доби армія РФ обстріляла низку населених пунктів Донецької області. Станом на ранок 19 вересня внаслідок атак відомо про десятьох поранених.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) оголосив у державний та міжнародний розшук народного депутата від “Слуги народу” Андрія Одарченка, який обвинувачується у спробі підкупу керівництва Міністерства відновлення. Відомо, що раніше він виїхав за кордон і не з’явився на судове засідання.

Північна Корея випробувала нові тактичні балістичні ракети з використанням надвеликих боєголовок і модифікованих крилатих ракет, повідомило державне інформаційне агентство KCNA.

Нещодавно Букви опублікували інтерв’ю із сестрою українського військовослужбовця, який офіційно вважається безвісти зниклим. За словами…

Внаслідок нічних і ранкових російських обстрілів Сумської області 19 вересня загинули двоє мирних жителів, ще двоє дістали поранення. Ворог здійснив 19 атак по прикордонних районах та населених пунктах, зафіксовано 38 вибухів.