За останні два місяці мобілізація в Україні зросла більш ніж удвічі — Reuters

Джерело: Reuters

Протягом травня та червня рівень мобілізації в Україні зріс більш ніж удвічі порівняно з попередніми двома місяцями. Про це заявили в Міністерстві оборони України, однак точних чисел не надали.

Спікер Міністерства оборони Богдан Сеник назвав це “позитивною тенденцією”. За його словами, середній вік мобілізованого солдата залишився на рівні приблизно 40 років.

Точні дані про мобілізацію залишаються таємницею воєнного часу. Утім політичні та військові діячі стверджують, що зміни, включаючи активну кампанію з набору добровольців, дозволили суттєво збільшити рівень мобілізації.

ЗСУ, посилені західною допомогою, тривалий час намагаються утримати оборону проти російських військ. Ворог своєю чергою продовжує наступ на сході. Багато виснажених військових потребують заміни після більш ніж двох років безперервної служби. Питання їх демобілізації залишається невизначеним у збройних силах, чисельність яких становить близько 1 мільйона осіб.

Мобілізацію додаткових 200 тисяч осіб нині вважають можливою. Роман Костенко, секретар парламентського комітету з питань національної оборони, заявив, що армія могла б досягти цієї цифри до кінця року, якщо нинішні темпи збережуться.

За його словами, це могло б дозволити Україні розглянути законопроєкт про демобілізацію частини військ. Хоча міністр внутрішніх справ попереджає, що таке рішення без заміни пропорційної частини бійців може послабити фронт.

Матьє Булег, аналітик з питань оборони з вашингтонського Центру аналізу європейської політики, зазначив, що оцінка у 200 тисяч є обнадійливою. Також важливішим завданням буде навчання та правильний розподіл цих військових на фронті.

Росія, за словами високопоставленого представника НАТО, набирає близько 30 тисяч солдатів на місяць для своїх військових дій, зазнаючи при цьому “дуже високих” втрат. У Москви також не вистачає боєприпасів та військ для великого наступу.

У квітні президент Володимир Зеленський знизив призовний вік з 27 до 25 років та підписав указ, що набув чинності в травні, про перегляд процесу мобілізації. Цей указ зобов’язує чоловіків молодше 60 років оновлювати свої персональні дані в призовних пунктах або онлайн.

Після впровадження реформи мобілізаційної політики, деякі призовні пункти стикаються з великим напливом чоловіків, які приходять зареєструватися або оновити свої дані до крайнього терміну 16 липня.

Ввечері 17 вересня російські війська масовано атакували Запорізьку область. Внаслідок обстрілу загинуло двоє осіб та пʼятеро отримали поранення, повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

Військовослужбовці 12-ї бригади спеціального призначення “Азов” Національної гвардії України прикинулися російськими розвідниками, аби захопити у полон трьох солдатів РФ.

Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови продовжує фіксувати системні порушення мовних прав громадян України в інтернеті. З початку 2024 року надійшла 421 скарга щодо порушення частини шостої статті 27 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, котра регламентує використання державної мови в мережі інтернет (що майже на 50% менше, ніж за цей період у 2023 році).

В ООН заявили про готовність прибути на територію Курської області, підконтрольну Силам оборони. Водночас організація виявляється потребує “дозволу” Російської Федерації.

16 вересня президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт № 11507 про включення Сил безпілотних систем до окремих родів сил Збройних сил України.