Готували удари по Харківщині та Сумщині: СБУ затримала подружжя агентів ФСБ

Джерело: Служба безпеки України

СБУ затримала подружжя, яке працювало на російське ФСБ та збирало дані для підготовки ракетних ударів РФ по Силах оборони у Харківській та Сумській областях.

Як встановило слідство, ворог прагнув отримати дані про розташування укріпрайонів ЗСУ та ДПСУ на Харківщині та Сумщині. Окрім цього, окупантів цікавили геолокації логістичних баз з озброєнням та боєприпасами ЗСУ.

Аби отримати ці дані, ворог залучив свою агентку родом зі Сумщини, яка працювала медсестрою в одному з медзакладів Харкова.

Фігурантка “втемну” розпитувала колег на роботі про місце розтушування Сил оборони. Щобільше, до злочинної діяльності вона залучила свого чоловіка, який проживав у місті Охтирка (Сумська область). ЇЇ чоловік раніше був працівником розформованої міліції.

Чоловік, на прохання дружини, обходив прикордоння на Сумщині, аби виявити українських захисників. Також потрібну інформацію він випитував у своїх знайомих.

Отримані дані він месенджером передавав дружині, а та, своєю чергою, своєму куратору з РФ. Його особу вже встановили.

У поле зору ФСБ РФ жінка потрапила через свої проросійські погляди, які вона висловлювала у телеграм-каналах. Її чоловік теж підтримує РФ та сподівався на окупацію Сумщини.

Під час обшуку за місцями проживання затриманих вилучено мобільні телефони та сім-карти різних операторів із доказами злочинних дій.

Слідчі Служби безпеки повідомили російській агентці про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Злочинні дії її чоловіка кваліфіковано за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану).

Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує від 8 років до довічного терміну ув’язнення.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.

Голова ОВА Олег Синєгубов поінформував, що регіон отримав нові інклюзивні автобуси, придбані за державну субвенцію та місцеві бюджети. Вони забезпечать підвіз учнів для п’яти освітніх закладів у громадах Лозівського і Красноградського районів.

У Національній академії наук Білорусі вирішили скласти списки співробітників, котрим дозволять користуватися Інтернетом на робочому місці. Про це із посиланням на відповідний документ повідомив білоруський учений-хімік Сергій Бесараб.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.

Угорщина за Нідерландами оголосила про намір відмовитися від дотримання міграційних правил Європейського Союзу, повідомив міністр із європейських справ Угорщини Янош Бока.