ГУР і кіберволонтери атакували майже 100 російських вебресурсів

Джерело: Головне управління розвідки МО України/Telegram

У понеділок, 15 липня, волонтерська хакерська група спільно з кіберекспертами з Головного управління розвідки Міністерства оборони України атакувала приблизно 100 вебсайтів, що функціонують у російському сегменті інтернету.

Станом на вівторок, 16 липня, 39 з атакованих російських сайтів все ще не можуть відновити свою роботу.

За інформацією розвідки, кібератаку спрямували на знищення внутрішньої інформації компаній, які обслуговують клієнтів з державного сектору РФ, причетних до ведення війни проти України.

Ураження, зокрема, зазнали:

  • MITgroup – група компаній, яка займається розробкою корпоративних вебсайтів.
  • Пермський завод промобладнання – підприємство, що виготовляє та постачає підйомне обладнання для промислових обʼєктів.
  • Обʼєднані кранові технології – торгово-виробнича компанія з виготовлення та реалізації вантажопідйомного обладнання.
  • РУМОС-ЛАДА – дилер автомобілів LADA.

Джерело: ГУР МО

“Внаслідок кібератаки зовнішній вигляд уражених вебресурсів агресора зазнав певних змін – тепер замість звичних московитам розділів на сайтах видно лише свинячу голову та код помилки 404”, – написали у ГУР.

  • Активісти кіберспільноти BO_Team спільно з фахівцями Головного управління розвідки Міністерства оборони України провели атаку на важливі дані і обладнання на території Росії.
  • Федеральний уряд пропонує винагороду в розмірі 10 мільйонів доларів за допомогу в пошуку Аміна Тимовича Стігала. 22-річного хлопця звинувачують у зламі “Дії”.
  • Головне управління розвідки Міноборони України запустило портал з інформацією про російських та білоруських посадовців, причетних до депортації українських дітей
  • В суботу, 1 червня, влада Німеччини повідомила, що провідна опозиційна партія країни Християнсько-демократичний союз (CDU) постраждала від масштабної кібератаки.
  • У Держспецзв’язку повідомили, що хакери атакують працівників державного та оборонного сектору через месенджер Signal.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.